Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling

Postbus 18184
1001 ZB Amsterdam
T: + 31 (0) 20 550 3555
F: + 31 (0) 20 620 8716
e-mail: info@ncdo.nl

Bezoekadres:
Nieuwe Keizersgracht 45
1018 VC Amsterdam
Metrostation Waterlooplein,
uitgang Hortusplantsoen

Duurzaamheid ná de VN-top in Johannesburg

20.11.2002 12:22

De NCDO en de SER organiseren op 22 november a.s. het debat `Duurzaamheid ná Johannesburg'. Doel van dit debat is een bijdrage te leveren aan de follow-up van de VN-Wereldtop over Duurzame Ontwikkeling (WSSD) welke eerder dit jaar in Zuid-Afrika plaatsvond. De bijeenkomst brengt voor het eerst zowel degenen die de nationale en de internationale vertaling van Johannesburg in Nederland coördineren als adviseurs van het kabinet (de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid - WRR -, de Sociaal Economische Raad - SER - en het voormalig Nationaal Platform Johannesburg) en mensen uit het veld bij elkaar.
Als startpunt zal de definitie `Duurzaamheid' onder de loep worden genomen. Nationale overeenstemming over de invulling van dit begrip is essentieel om te komen tot een goede aansturing van het overheidsbeleid en een samenhangend programma voor de follow-up van Johannesburg in Nederland. Vervolgens zullen de belangrijkste Johannesburgthema's worden besproken, zodat tot een effectieve implementatie overgegaan kan worden.

Achtergrond
In lijn met het afgelopen zomer verschenen rapport van de WRR `Duurzame Ontwikkeling: Bestuurlijke voorwaarden voor een mobiliserend beleid' bepleitten de WRR-medewerkers Cock Hazue en Jan Schoonenboom op de opiniepagina van NRC Handelsblad (21 augustus) dat het begrip duurzaamheid verengd moet worden tot de ecologische invalshoek, om vanuit deze inspiratiebron duurzaam beleid te implementeren. De WRR concludeert dat het begrip duurzaamheid te ver is opgerekt en daardoor niet meer operationeel is. Duurzaamheid zou een niet daadkrachtig principe zijn geworden, dat als een warme deken over belangentegenstellingen en te maken keuzes wordt gelegd. Op dezelfde opiniepagina reageerde het Nationaal Platform Johannesburg 2002 (co-voorzitters, Irene Dankelman en Hans Opschoor) hierop met een pleidooi voor de geïntegreerde benadering die door de Commissie-Brundtland in Our Common Future is gelanceerd. In deze benadering wordt het vitale belang erkend van de samenhang tussen economische, sociale en ecologische aspecten.

Het demissionair kabinet Balkenende heeft na de VN-Wereldtop laten weten te kiezen voor een geïntegreerde benadering van het begrip `Duurzaamheid', waarbij wordt uitgegaan van "de samenhang en het evenwicht tussen materiële vooruitgang, sociale verbetering en bescherming van milieu, natuurlijke hulpbronnen en biodiversiteit. Dit moet telkens zowel voor het `hier en nu, als voor `daar' (onze relaties met ontwikkelingslanden) en voor `later' (onze relatie met volgende generaties) worden gezocht en bepaald".

Opzet van het debat
Na de discussie over het begrip `Duurzaamheid', zullen de gevolgen van deze benadering voor de aansturing van het duurzaamheidsproces in Nederland voor de grote Johannesburgthema's worden besproken, en worden de panelleden gevraagd een eerste aanzet te geven voor een uitwerking van deze benadering voor één van de thema's die door het demissionaire kabinet gekozen zijn voor de follow-up van Johannesburg; water, duurzame energie, handel en ontwikkeling.

Programma:
9.30 uur Ontvangst

10.00 uur Debat
Voorzitter: Anne Lize van der Stoel (voorzitter NCDO) Panelleden: De heren C. Hazeu en J. Schoonenboom (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid - WRR), de heer H. Wijffels (voorzitter van de Sociaal Economische Raad -SER), mevrouw I. Dankelman en de heer H. Opschoor (beiden tot voor kort actief als co-voorzitters van het Nationaal Platform Johannesburg 2002).
Uitgenodigd zijn tevens kamerleden die ook in Johannesburg waren, en de coördinatoren/ambtelijk verantwoordelijken voor de Nationale en Internationale Strategie voor Duurzame Ontwikkeling. In aansluiting op de paneldiscussie zal het debat worden uitgebreid met bijdragen vanuit de zaal.

12.30 uur Afsluiting