MUSEON

's werelds beste natuurfoto's in het Museon

Wildlife Photographer of the Year 2002

Uitnodiging
De pers wordt van harte uitgenodigd voor de opening van de tentoonstelling op vrijdag 22 november a.s. om 17.00 uur. De opening zal worden verricht door natuur- en onderwaterfotograaf Dos Winkel. De hoofdprijswinnaar van de DIVE SIGHT 2001 AWARD zal een korte presentatie geven van de documentairereeks 'Oog op...' waarin hij met zijn vrouw en dochter (tevens fotografen) naar de meest afgelegen oorden op jacht gaat naar de perfecte foto. 'Oog op ...' is een ode aan de enorme biodiversiteit van onze aarde. De bijzondere foto's van Winkel zijn o.a. in vele tijdschriften, boeken over de hele wereld gepubliceerd. De serie is een productie van EMS Swynk International, Hilversum.

Persbericht
Op 23 november a.s. opent in het Museon in Den Haag voor het publiek de tentoonstelling Wildlife Photographer of the Year 2002. The BG Wildlife Photographer of the Year Competition is een prestigieuze wedstrijd waaraan 's werelds meest vooraanstaande natuurfotografen deelnemen. Het Museon toont de honderd en vijftien bekroonde foto's. De tentoonstelling is te zien tot en met 9 maart 2003.

The BG Wildlife Photographer of the Year Competition vindt dit jaar voor de 19e maal plaats. De wedstrijd wordt traditiegetrouw georganiseerd door BBC Wildlife Magazine en The Natural History Museum in Londen en is gesponsord door de British Gas Group. Natuurfotografen van over de hele wereld dingen mee naar de prijzen. Jaarlijks ontvangt de organisatie meer dan 19.000 foto's van deelnemers uit circa 60 landen.

Prijzen
Aan de hoofdprijs is de titel 'BG Wildlife Photographer of the Year', de BG Award (een sculptuur in de vorm van een bronzen ibis) en een bedrag van GBP2,000 verbonden. De hoofdprijs is dit jaar gewonnen door de Angie Scott uit Kenia met haar foto 'Afrikaanse olifantenfamilie slaat een blauwe reiger gade'. Naast de hoofdprijs worden er jaarlijks twee speciale prijzen uitgereikt. De Eric Hosking Award voor de beste portfolio gemaakt door een fotograaf die niet ouder mag zijn dan 27 jaar en de Gerald Durrell Award for Endangered Wildlife. De foto in deze categorie moet betrekking hebben op een dier dat officieel geregistreerd staat als bedreigde diersoort.
The BG Young Wildlife Photographer of the Year 2002 is gewonnen door Bence Maté uit Hongarije met de foto 'Boekvink met waterspiegeling'.

Nevenactiviteiten
Bij de tentoonstelling zijn nevenactiviteiten ontwikkeld. Basisscholen kunnen speciale wildlife museumlessen over (natuur)fotografie volgen.
Iedere 1e zondag van de maand gedurende de tentoonstellingsperiode leidt natuurfotograaf Peter Muller een tafelgesprek met diamateriaal over natuurfotografie waarbij hij gerenommeerde fotografen te gast heeft. Deze presentaties zijn geen 'gewone' dialezingen. Peter Muller probeert zijn gasten het publiek kennis te laten nemen van het verhaal achter de vertoonde beelden. Niet alleen de techniek komt hierbij aan de orde maar ook bijvoorbeeld wordt de motivatie van de fotograaf onder de loep genomen. De presentaties beginnen alle zondagen om 14.00 uur en duren anderhalf uur, halverwege onderbroken met een pauze van een half uur. De toegangsprijs bedraagt e 11,50 per keer, de gehele serie kan worden bezocht voor de prijs van e 40,- . In dit bedrag is koffie of thee in de pauze inbegrepen en bestaat de mogelijkheid de tentoonstelling te bezoeken. Voor deze zondagmiddagpresentaties moet worden gereserveerd ondernummer 070-3381423.

programma:

1 december 2002 Flip de Nooyer - Nieuw Zeeland 5 januari 2003 Frans Hodzelmans - Vlinders en insecten

2 februari 2003 Hans Leijnse - Onderwaterfotografie
2 maart 2003 Peter Muller - Santorini, het geheim van Atlantis
(na de pauze projectieformaat 9 x 4m!)