Vereniging Nederlandse Gemeenten

Sterke gemeenten aan de slag voor de burger (22/11/02)

Gemeenten willen zich sterk maken voor de burger. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) draagt deze boodschap uit in de discussie over keuzes en prioriteiten in de komende verkiezings- en formatieperiode. De gemeente staat dicht bij de burger en is herkenbaar. Gemeenten zijn de overheidslaag bij uitstek om burgers bij lokaal bestuur te betrekken. Gemeenten investeren meer dan ooit in het verhogen van de veiligheid en het verbeteren van woon- en leefkwaliteit van haar burgers. Maar het kabinet moet gemeenten wel de gelegenheid bieden deze investeringen te blijven doen. Het gaat daarbij lang niet altijd om meer geld, maar ook om vereenvoudiging van regelgeving en vermindering van bureaucratie, aldus de VNG in een vandaag gepubliceerde verkiezingsbrochure.

De wensen van de gemeenten komen kort gezegd op het volgende neer:
- Gemeenten en rijk spreken elkaar aan op hun prestaties als het onder meer om veiligheid, onderwijs en zorg gaat. Om het vertrouwen van de burger terug te winnen, is het nodig dat de overheid het op deze punten beter doet.


- Gemeenten zijn geen uitvoeringsloket van rijksbeleid. Als planning en regie bij rijk en provincies blijven hangen, komt het bestuur op steeds grotere afstand te staan van de burger. Gemeenten vinden oplossingen voor regionale problemen in vrijwillige, maar niet vrijblijvende samenwerking.


- Een sterke gemeente heeft voldoende geld nodig. Voor de onderwijshuisvesting bijvoorbeeld krijgen gemeenten veel geld te weinig geld van het rijk. De onroerende zaak belasting moet geheel in stand blijven als er geen andere mogelijkheden voor gemeentelijke belastingheffing voor in de plaats komen.


- Nu de economie verslechtert hebben gemeenten meer geld nodig voor het omzetten van gesubsidieerde banen in reguliere banen en voor de bijstand. Ook is het nodig de regelgeving en de bureaucratie te verminderen.


- Gemeenten kunnen met het instrument bestuurlijke boete beter handhaven. Samenwerking tussen gemeenten, politie en justitie moet beter. Voor professionalisering van brandweer, geneeskundige hulpverlening en gemeentelijke rampenbestrijding is meer geld nodig. Het is niet te accepteren dat gewonden te lang moeten wachten op een ambulance, terwijl het geld op de plank ligt.


- Om de integratie van nieuwe Nederlanders te verbeteren is betere afstemming en coördinatie van bestaande regels en bestaand beleid nodig. Inburgering en het aan het werk helpen van mensen moeten hand in hand gaan. De VNG pleit voor een 'deltaplan' voor integratie. Er moet een tijdelijke voorziening komen voor uitgeprocedeerde asielzoekers, voorafgaand aan hun vertrek.


- Een forse sanering en stroomlijning van de opeenstapeling van regels op het gebied van bouwen, ruimte en milieu kan een nieuwe woningnood voorkomen.


- Extra geld is niet het belangrijkste. Het beleid om mensen zelfstandig te laten wonen in hun eigen omgeving bespaart kosten voor verzorgings- en verpleeghuizen. Dit geld kan worden doorgeschoven naar gemeenten, zodat zij de noodzakelijke voorzieningen kunnen treffen. Dit helpt ook voor het verkorten van de wachtlijsten.


- De gemeenten zijn tegen duurdere strippenkaarten en minder bussen. De kabinetsplannen voor vervoer op het platteland zijn niet goed genoeg. Ze staan ook haaks op het toegankelijker maken van het openbaar vervoer voor ouderen en gehandicapten. Meer investeringen in aan- en afvoerwegen zijn nodig om te voorkomen dat de files worden verplaatst van de snelwegen naar (de randen van) de gemeenten.

Den Haag, 22 november 2002

Voor beleidsinformatie: VNG-NET
VNG gelieerde websites