CDA

Staatssecretaris van Economische Zaken Joop Wijn doet verslag van 'zijn' handelsreis naar India (dag 1 en 2)

Donderdagochtend 21 november begint mijn zesdaagse handelsmissie naar India. 29 vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven, staatssecretaris Van Ardenne, ambtenaren van de ministeries van Economische Zaken en Ontwikkelingssamenwerking en ondergetekende ontmoeten elkaar op Schiphol. Het thema van onze gezamenlijke handelsmissie is 'ondernemen tegen armoede'. Ik verwacht er erg veel van.

In het vliegtuig op weg naar Mumbai praat ik met mijn reisgenoten, probeer ik wat te slapen en neem ik het dossier voor de reis door. Tot gisteravond laat was ik in de Tweede Kamer voor de begrotingsbehandeling van Economische Zaken. Daarna moest ik op het departement nog wat laatste zaken afhandelen en mijn tas pakken. Een kort nachtje dus. Door het tijdsverschil komen we donderdagavond laat aan in het hotel (rond 1 uur). We hebben een goede vlucht gehad. We verblijven in een prachtig hotel met zicht op een mooie baai en aan de andere zijde de Indiase Arc de Triomphe. Het is een toegangspoort die is gebouwd voor het bezoek van koning George V. In het hotel kregen we een traditionele ontvangst met een heuse bloemenslinger en rode stip!

Vrijdag begint de dag met een moment van nadere kennismaking tussen de vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en een 'briefing' voor de dag. Op de conferentie over watermanagement ('Water for the future') houd ik een speech. Veel van de deelnemende bedrijven hebben met water te maken (waterbouw en bagger). Na afloop is het heel plezierig dat wij nog apart spreken met de Minister of Shipping, mr Goyal. Wat opvalt is de prettige open en directe wijze van communiceren en er wordt goed Engels gesproken; dat is niet altijd gebruikelijk in de Aziatische cultuur. Onderwerp van gesprek zijn onder andere de tenderprocedure's, importtarieven en administratieve bureaucratie.

Na een lunch met lokale Nederlandse bedrijven in Mumbai, hebben we vanmiddag een seminar 'In business for development'. Het doel is te kijken hoe ondernemen kan bijdragen aan het versterken van lokale economische structuren in ontwikkelingslanden.

Voor mij een speerpunt dat de komende dagen nog vaker op de agenda zal staan. Tot zover een korte eerste impressie, ik heb het zeer naar mijn zin en hoop op een succesvolle missie. Vanuit Mumbai wens ik u alvast een goed weekend.

Met hartelijke groeten,
Joop Wijn