Vlaamse overheid

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL en van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN:

Guido Deblaere wordt, als secretaris-generaal met de hoogste graadanciënniteit, aangeduid als nieuwe interim voorzitter van het college van secretarissen-generaal van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Dit in opvolging van Leo Guns die met ingang van 1 november 2002 met pensioen is.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT :

De Vlaamse regering beslist de verdieping van de vaargeul van de haven van Zeebrugge te laten uitvoeren door de tijdelijke vereniging 'Noordzee en Kust'. De werken worden geraamd op 11,15 miljoen euro, te spreiden over 2002 en 2003. De verdieping van de vaargeul loopt vanaf de Scheurpas tot de nieuwe Zeesluis te Zeebrugge. Ze kadert binnen het streven naar een grotere, tijongebonden maritieme toegankelijkheid voor bulk- en container- verkeer. Deze ingreep moet de concurrentiekracht van de Vlaamse havens ten overstaan van de buitenlandse havens versterken.


* * *

De Vlaamse regering brengt, onder voorbehoud van technisch nazicht, negatief advies uit over het wetsontwerp tot wijziging van de besluitwet van 30 december 1946 betreffende het bezoldigd vervoer van personen over de weg met autobussen en autocars. De Vlaamse regering tekent verschillende juridische bezwaren aan, waaronder bevoegdheidsoverschrijding en het gebruik van een soms te vage of verwarrende terminologie. Vermeld wetsontwerp heeft als belangrijkste doel de medeverantwoordelijkheid van de opdrachtgever van het vervoer in te stellen, naar analogie met het vervoer van zaken over de weg.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT, Vlaams minister Vera DUA en van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

De Vlaamse regering keurt de tekst goed van het Internationaal Verdrag betreffende de controle van schadelijke aangroeiwerende systemen op schepen. Zij machtigt de federale vertegenwoordiger om vermeld Verdrag mede namens de Vlaamse overheid te ondertekenen. Het Verdrag heeft tot doel om het gebruik van schadelijke organotin-verbindingen in aangroeiwerende systemen voor schepen te verbieden. Tevens voorziet het in een mechanisme waardoor het potentiële gebruik van andere schadelijke stoffen in deze aangroeiwerende systemen voorkomen wordt. Onderzoek wees uit dat deze stoffen het mariene milieu wereldwijd aantasten, met onder meer misvormingen bij schaaldieren en zeeslakken en vernietiging van oesterbanken.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT, Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN en van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN.

De Vlaamse regering wijzigt, na advies van de Raad van State, definitief het besluit van 8 juni 1994 betreffende het financiële beheer van de diensten met afzonderlijk beheer luchthaven Antwerpen en luchthaven Oostende. Ze machtigt de bevoegde minister om de procedure tot rekrutering en selectie van de algemeen directeurs op te starten. De algemeen directeurs worden geselecteerd door Jobpunt Vlaanderen in overleg met het departement Leefmilieu en Infrastructuur. Zij worden aangeworven als contractuele personeelsleden van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. De algemeen directeurs worden belast met het algemeen beheer, waaronder het personeelsbeleid, de exploitatie van en de investeringen in de regionale luchthavens.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

De Vlaamse regering beslist tot herverdeling van de basisallocaties van het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) voor het begrotingsjaar 2002


* * *

De Vlaamse regering wijzigt het besluit van 24 juni 1997 betreffende de regeling van de melding aan Kind en Gezin van kinderopvang op bestendige wijze. De wijzigingen beogen onder meer een grotere rechtszekerheid van de zelfstandige kinderopvangsector. Het aangepaste besluit bevat een geactualiseerde definitie van vermelde sector. De initiële tweedeling tussen particuliere opvanggezinnen en particuliere opvanginstellingen wordt vervangen door een drieledige opbouw: zelfstandige onthaalouders vangen maximaal zeven kinderen op, mini-crèches vangen acht tot 22 kinderen op en zelfstandige kinderdagverblijven vangen minstens 23 kinderen op. Daarnaast wordt ook het klacht- recht van de ouders geactualiseerd.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS en van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

Het inademen van verneveld water kan - onder bepaalde temperatuursomstandigheden (25°-50°) - besmetting veroorzaken met de legionellabacterie. Hierdoor ontstaat het risico op de zogenaamde veteranenziekte. Het decreet van 6 juli 2001 betreffende de primaire preventie van schadelijke effecten bij de mens veroorzaakt door biologische agentia vormt de decretale basis voor de bestrijding van het risico op de veteranenziekte. De Vlaamse regering keurt nu, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed dat uitvoering geeft aan het decreet. Het bepaalt enerzijds de algemene maatregelen (inzake temperatuur, installaties, beheersplan) die genomen moeten worden in alle voor het publiek toegankelijke plaatsen. Er wordt een overgangs- periode van tien jaar voorzien voor bestaande uitrustingen. Anderzijds bevat het besluit ook de bijzondere bijkomende maatregelen voor exposities en winkels waar risicohoudende toestellen verkocht worden. In principe is het gebruik van aërosolvormende systemen verboden bij exposities.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

Het uitvoeringsbesluit van 19 juli 2002 betreffende de organisatie van het voltijds secundair onderwijs wordt principieel aangepast, overeenkomstig de wijziging in het Onderwijsdecreet-II. De wijziging van dit decreet maakt het mogelijk het diploma van secundair onderwijs te behalen in het eerste leerjaar van de vierde graad. Voor de studierichting verpleegkunde wordt het bij wijze van tijdelijke overgangsmaatregel mogelijk het diploma secundair onderwijs te behalen na het tweede jaar. Het gewijzigde besluit wordt nog voor advies aan de Raad van State voorgelegd.

Op voorstel van Vlaams minister Renaat LANDUYT :

Sonja Teugels wordt, als vertegenwoordiger van de meest representatieve werkgeversorganisaties, benoemd tot plaatsvervangend lid van de begeleidingscommissie inzake het Herplaatsingsfonds. Zij vervangt Veerle Vermeulen, aan wie eervol ontslag wordt verleend.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

Na eerder op 15 juli 2002 haar definitieve goedkeuring te hebben gehecht aan het samenwerkingsakkoord betreffende de uitvoering en de financiering van de bodemsanering van tankstations en het desbetreffende ontwerpdecreet, keurt de Vlaamse regering het akkoord en het ontwerpdecreet, na enkele wijzigingen op vraag van de federale regering, opnieuw goed. Het ontwerpdecreet tot goedkeuring van het samenwerkingsakkoord tussen de federale staat en de drie gewesten, wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse regering beslist het investeringsbudget voor de uitbouw van de bovengemeentelijke waterzuiverings- infrastructuur te behouden op ruim 99,1 miljoen euro. Verder keurt zij ook het rollend investeringsprogramma 2004-2008 terzake goed, zoals opgemaakt door de Vlaamse Milieumaatschappij, en draagt zij de uitvoering ervan op aan de NV Aquafin.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

Herman Rombauts wordt benoemd als commissaris van de Vlaamse regering bij het Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van personen met een handicap (VFSIPH). Hij vervangt hiermee Elsie Claes, aan wie eervol ontslag wordt verleend.


* * *

De Vlaamse regering kent aan de vzw IMEC een eenmalige impulsinvestering ten belope van ruim 37,1 miljoen euro toe uit het Financieringsfonds voor Schuldafbouw en Eenmalige Investeringsuitgaven (FFEU)voor het begrotings- jaar 2002. Deze subsidie dient voor de uitbouw van een nieuwe 'Clean Room' (ultrastofvrije ruimte) met een platform voor 300 mm silicium plakken, daar waar nu wordt gewerkt met een platform voor silicium plakken van 200 mm. Via deze subsidie wil de Vlaamse overheid dat IMEC haar internationale positie als excellentiecentrum in het domein van de micro-elektronica handhaaft. Dit beantwoordt aan de eerste strategische doelstelling verwoord in de nieuwe beheersovereenkomst met IMEC (2002- 2006).


* * *

Begin dit jaar keurde het Vlaams Parlement een wijziging van het Decreet Ruimelijke Ordening goed voor wat de los- koppeling van het vergelijk van de regularisatieprocedure betreft. Deze wijziging vergde enkele beperkte aanpassingen van het besluit van 5/5/2000 betreffende de transactiesom inzake ruimtelijke ordening. De Vlaamse regering keurt nu, na advies van de Raad van State, deze aanpassingen definitief goed. De wijzigingen van het besluit behelzen onder meer een aanpassing van de definities, het inschrijven van minimum- en maximumbedragen in euro en de aanpassing van de procedure.


* * *

De Vlaamse regering bepaalt haar standpunt ten aanzien van de opmerkingen van het Rekenhof op de ontwerpdecreten met tweede aanpassing van de middelenbegroting 2002 en derde aanpassing van de algemene uitgavenbegroting 2002. Zij keurt de amendementen op de ontwerpdecreten goed.


* * *

De Vlaamse regering formuleert haar antwoord op de opmerkingen van het Rekenhof aangaande de ontwerpdecreten over de middelen- en algemene uitgavenbegroting 2003. Aansluitend daarop keurt zij de amendementen op de ontwerpdecreten goed.


* * *

Een koninklijk besluit van 11 december 2001 heeft de tarieven van de verkeersbelasting omgezet van Belgische frank naar euro. De bevoegdheid voor het wijzigen van de aanslagvoet van de verkeersbelasting is evenwel sinds 1 januari overgedragen naar de gewesten. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering nu definitief het ontwerpdecreet goed tot bekrachtiging, voor wat Vlaanderen betreft, van de artikelen 5 en 13, derde lid van bovenvermeld KB. Ze keurt ook het samenwerkings- akkoord goed tussen de drie gewesten betreffende de invoering van de euro inzake de verkeersbelasting, alsook definitief het ontwerpdecreet dat instemt met het samenwerkingsakkoord. De ontwerpdecreten worden ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse regering beslist de door de federale regering goedgekeurde maatregel inzake het niet langer aftrekbaar maken van de milieuheffingen in het kader van de hervorming van de vennootschapsbelasting te agenderen op het Overlegcomité Federale Regering - Gemeenschaps- en Gewestregeringen.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering beslist tot vermindering van de algemene werkingssubsidie voor het seizoen 2000-2001 aan vzw Alibi in Brussel. Volgens de beleidsnota moet een gezelschap mimimaal 80 voorstellingen per seizoen in binnen- en buitenland brengen om in aanmerking te komen voor een subsidie. vzw Alibi voldoet niet aan deze subsidiëringsvoorwaarde.


* * *

Omdat vzw Dans in Kortrijk na een verlenging van de gesubsidieerde periode 1997-2000 met zes maanden nog niet voldeed aan alle subsidiëringsvoorwaarden, beslist de Vlaamse regering het saldo van de overgangsubsidie (2062 euro) niet uit te betalen. De beleidsnota terzake stelt dat het minimumpercentage aan eigen inkomsten niet lager kan zijn dan 12.5 % van de totale uitgaven. Bij vzw Dans bedroeg dit 11,94%.

Op voorstel van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

In het kader van de herstructurering van het Limburgfonds en de aanwending van de nog beschikbare middelen ervan keurt de Vlaamse regering een overeenkomst met de provincie Limburg goed. De overeenkomst omvat de inhoudelijke en budgettaire organisatie van de co- financieringsmiddelen voor 2002 van het doelstelling 2 programma 2000-2006 en phasing out-programma 2000-2005 provincie Limburg en de beheersvergoeding hiervoor aan het provinciebestuur Limburg.


* * *

In het kader van de toepassing van de economische expansiewetgeving kent de Vlaamse regering financiële steun toe aan volgende bedrijven: NV Balta in Sint-Baafs- Vijve, NV Bekaert Textiles in Waregem en NV Belgian Refining Corporation in Antwerpen.


* * *

De Vlaamse regering beslist tot cofinanciering van de werkingskosten (technische ondersteuning) van het Interreg IIIA programma Euregio Scheldemond voor een bedrag van 363.578 euro.

Op voorstel van Vlaams minister Guy VANHENGEL :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het ontwerpdecreet goed tot goedkeuring van het Samenwerkingsakkoord van 19/6/2001 tussen de drie gemeenschappen en de Gemeenschappelijke Gemeenschaps- commissie inzake medisch verantwoorde sportbeoefening. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


-----
einde

-----


---