Vlaamse overheid

Landbouwers die door de inrichting van het overstromingsgebied Kruibeke-Bazel-Rupelmonde onteigend worden, kunnen straks gronden krijgen buiten het overstromingsgebied. Landbouwers die willen stoppen kunnen rekenen op een financiële vergoeding. De Vlaamse regering heeft hiervoor, op voorstel van Vlaams minister van Openbare werken Steve STEVAERT en van Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera DUA, beslist een Grondenbank op te richten. De Grondenbank moet een oplossing vinden voor landbouwers die schade ondervinden door de creatie van het overstromingsgebied. Volgens een enquête onder de landbouwers is 70 procent ervan overtuigd dat deze Grondenbank hen daadwerkelijk kan helpen.

Via de vandaag goedgekeurde Grondenbank zal de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) in Kruibeke landbouwgronden verhuren of verkopen aan landbouwers of eigenaars die op een andere plaats actief willen blijven. Met landbouwers die willen stoppen of elders actief willen worden, wordt een financiële regeling uitgewerkt.

In de Grondenbank wordt grond samengebracht van landbouwers die opteren voor een financiële vergoeding of die kan worden verkregen via vrijwillige verkoop van gronden buiten het onteigeningsgebied. De Grondenbank wil in haar eerste werkingsjaar een 100 hectare grond verwerven.

De totale oppervlakte van de zogeheten potpolder van Kruibeke is 745 ha, een deel daarvan is landbouwgrond, een ander deel natuurgebied. Er zijn 78 tuin- of landbouwbedrijven - vooral melkveehouders en varkenshouders - actief. De bedrijven zijn van gemiddelde grootte en de bedrijfsleiders zijn gemiddeld 48 jaar oud. Uit een enquête van de VLM blijkt dat 70 procent van de land- en tuinbouwers de Grondenbank wel degelijk als een oplossing ziet.

persinfo : Ann Bats, woordvoerster van minister Dua - tel. 02 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be
---