Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 22 NOVEMBER

2002

Elke Vlaming krijgt recht op aansluiting op drinkwaternet

Elke burger in Vlaanderen heeft recht op een aansluiting op het drinkwaternet. Iedereen heeft recht op een kosteloze levering van 15 kubieke meter per persoon, ook bewoners van appartementsblokken waar niet elkeen een watermeter heeft én elke burger moet, op eenvoudige vraag, informatie krijgen over de kwaliteit van het drinkwater. Dit staat centraal in een besluit dat de Vlaamse regering op voorstel van Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid Mieke VOGELS en van Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera DUA heeft principieel goedgekeurd. Het besluit regelt de kwaliteit van water voor menselijke consumptie.

Via het besluit worden strengere kwaliteitsnormen voor drinkwater opgelegd, onder meer wat de loodconcentratie en pesticiden en hun afbraakproducten betreft. Voor stoffen en micro-organismen waarvoor geen normen bestaan, geldt de algemene zorgplicht. Zij mogen geen gevaar voor de volksgezondheid inhouden.

Een leverancier die water levert dat niet voor consumptie bestemd is, moet er vanaf nu ook voor zorgen dat dat water niet kan worden gedronken.

De waterleveranciers worden meteen verplicht om uitgebreide controleprogramma's uit te werken. Voor scholen en ziekenhuizen moeten ze een afzonderlijk controleprogramma uitwerken. Ambtenaren zullen de naleving van deze programma's controleren.

Het vandaag goedgekeurde besluit bepaalt meteen dat de kwaliteit van het water gemeten moet worden aan de kraan. Wanneer het drinkwater niet voldoet aan de kwaliteitseisen door een gebrek aan het leidingnet, moet de watermaatschappij de eigenaar, de abonnee en de verbruiker meteen verwittigen en zelf gepaste maatregelen voorstellen.

De waterleverancier moet elk geval van overschrijding van de normen in het openbaar net onderzoeken en herstellen. De overschrijding wordt getoetst aan het risico voor de volksgezondheid via advies van de gezondheidsinspectie. Bij gevaar voor de volksgezondheid wordt de levering onderbroken of worden andere beschermingsmaatregelen getroffen. Het spreekt voor zich dat de abonnees hiervan op de hoogte moeten worden gebracht.

Het besluit verplicht de watermaatschappijen om duidelijke informatie omtrent de kwaliteit van het drinkwater én de levering ervan te geven. Elke verbruiker kan vanaf nu, op eenvoudige vraag, informatie krijgen over de kwaliteit van het geleverde water. De drinkwaterleverancier wordt verplicht jaarlijks de resultaten van het controleprogramma te rapporteren aan de milieuadministratie.

Het besluit breidt bovendien de regeling voor de kosteloze levering van 15 kubieke meter per persoon uit naar onder meer de bewoners van een appartementsgebouw, waar niet iedere wooneenheid beschikt over een watermeter. De gemeenten moeten jaarlijks de gegevens over het aantal verbruikers melden aan de drinkwaterleverancier.

Elke eigenaar heeft het recht om, mits een vergoeding betaald wordt, aangesloten te worden op het drinkwaternet. De gemeente of de exploitant van het drinkwaternet kan dit weigeren om technische, juridische of economische redenen, onder meer wanneer niet gegarandeerd kan worden dat het geleverde water altijd een voldoende kwaliteit zal hebben. In dat geval kan de eigenaar in beroep gaan bij de minister bevoegd voor leefmilieu. Deze kan de gemeente verplichten om een alternatief aan te bieden voor de levering van drinkwater, aan dezelfde voorwaarde die de gemeente toepast voor zij die wel aangesloten zijn op het drinkwaternet.

Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

persinfo : Ann Bats, woordvoerster van minister Dua - tel. 02 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be