Gemeente Rotterdam

Tom Kocken ontvangt onderscheidingen

(22-11) De heer Ir. T.E.M. (Tom) Kocken is door Hare Majesteit benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Wethouder Lucas Bolsius heeft op vrijdag 22 november jl. de koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer Kocken, ter gelegenheid van zijn afscheid bij de firma Kalmar Industries B.V.

De heer Kocken is onderscheiden voor zijn bijzondere bijdrage aan de haven van Rotterdam en zijn maatschappelijk bewogen en innovatieve wijze van ondernemen. Behalve de koninklijke onderscheiding ontving de heer Kocken ook de Johan van der Veekenpenning uit handen van de wethouder. Deze gemeentelijke onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de economische ontwikkeling van Rotterdam.

De heer Kocken is sinds 1982 directeur van Nelcon en Groot-Hensen, het huidige Kalmar Industries B.V. Hij nam beide, toen nog verliesgevende, bedrijven in 1986 over van de voormalige eigenaar. In de jaren die daarop volgden, heeft de heer Kocken kans gezien beide bedrijven winstgevend te maken in wat een uitermate competitieve branche is. De heer Kocken heeft zich onderscheiden door innovatief ondernemerschap. Veel nieuwe productontwikkelingen die de productiviteit van de havenkranen verbeterden, zijn door het Rotterdamse Nelcon op de markt geĂŻntroduceerd.

Binnen het bedrijf had de heer Kocken steeds oog voor de sociale component. Zo wordt bijvoorbeeld extra aandacht besteed aan medewerkers die het op sociaal vlak moeilijk hebben. Vanwege zijn liefde voor de natuur en betrokkenheid bij de stad Rotterdam, heeft de heer Kocken ervoor gezorgd dat Nelcon in 1997 een olifantenkantelaar ontwierp voor diergaarde Blijdorp. De olifantenkantelaar wordt ingezet bij medische behandelingen van deze grote dieren.

Als directeur van Nelcon is de heer Kocken de stuwende kracht achter intensieve kennisuitwisseling met de Universiteit van Delft. Ook nam hij deel aan de stuurgroep van FAMAS, een multidisciplinair project wat zich bezig houdt met de ontwikkeling van nieuwe terminalconcepten en zit hij in het bestuur van STAP, adviesbureau voor personeel en organisatie.