Gemeente Rotterdam

Keywords: Rotterdam, college, burgemeester, wethouder, wethouders, collegeraad, dualisering, coolsingel, Feyenoord, havens, Sparta

Burgemeester en de wethouders van 21 november tot en met 1 december 2002.
Burgemeester Opstelten opent Jeugddebat; wethouders en minister debatteren

Burgemeester mr. Ivo Opstelten opent op maandag 25 november om 10.45 uur in de Burgerzaal van het stadhuis het Rotterdams jeugddebat. Daarna volgen debatten met verschillende wethouders en met minister Van der Hoeven. De Stichting Democratisch Steunpunt Rotterdam (SDSR) en de Rotterdamse jongerenraad organiseren het debat in het kader van Jeugdmaand Rotterdam. Het Rotterdams jeugddebat is bedoeld om jongeren op een laagdrempelige manier in contact te brengen met de gemeentepolitiek en ze een indruk te geven van het politieke spel. Wethouder Nico Janssens debatteert over het aanbod van laagdrempelige voorzieningen voor sport, toneel en muziek, op scholen, na schooltijd. Daarna volgt een debat met wethouder Sjaak van der Tak over meer jongerencentra met langere openingstijden. Na de lunch volgt het debat met wethouder Marco Pastors over subsidie aan woningbouwcorporaties voor jongerenhuis-vesting. Wethouder Lucas Bolsius leest een column voor waarop de jongeren kunnen reageren; daarna gaat wethouder Stefan Hulman in debat over de stelling: de openbaar vervoerverbindingen tussen de buitenwijken en het centrum moeten beter worden; de zones moeten worden vergroot. Het slotdebat met onderwijsminister Van der Hoeven gaat over verhoging van lerarensalarissen en een kwaliteitstoets voor docenten. Als afsluiting van het debat, dat duurt tot 17.00 uur, krijgt de beste debater een prijs.

Wethouder mevrouw De Faria ontvangt Aware mobiel systeem

Wethouder mevrouw De Faria (o.m. Veiligheid) ontvangt op maandag 25 november om 14.30 uur het Aware mobiel systeem tijdens de Internationale VN-dag inzake de uitbanning van geweld tegen vrouwen. De overhandiging vindt plaats tijdens de officiële start van de pilot Aware Mobiel in het auditorium van de politie Rotterdam Rijnmond aan het Doelwater. Naast wethouder Veiligheid spreken o.m. de hoofdofficier van Justitie, de heer Van Brummen en korpschef Meijboom. Aware is een beveiligingssysteem waarmee ernstig bedreigde en mishandelde vrouwen met één druk op de knop de politie kunnen inschakelen. Tot op heden biedt het systeem veiligheid binnen de woning van de vrouwen. Het nieuwe systeem Aware mobiel maakt het voor de vrouwen mogelijk om zich veilig buitenshuis te bewegen. Voor deze pilot die zes maanden duurt worden 20 vrouwen geselecteerd. Het project Aware is een onderdeel van Stichting Vrouwenopvang Rotterdam.

Wethouder Pastors neemt boek over wederopbouw in ontvangst.

De directeur van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ), Fons Asselbergs, reikt op maandag 25 november om 16:45 uur het boek "Toonbeelden van wederopbouw, Architectuur, stedenbouw en landinrichting van herrijzend Nederland" uit aan wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur). Deze publicatie biedt een eerste, representatief overzicht van de gebouwde erfenis uit de naoorlogse periode. Het boek is onderdeel van een meerjarig onderzoeksprogramma van de RDMZ naar de Wederopbouwperiode en wordt uitgereikt aan Rotterdam omdat deze stad als geen ander na de Tweede Wereldoorlog is herrezen. De presentatie vindt plaats tijdens een bijeenkomst van de 25 wederopbouwgemeenten in het Groothandelsgebouw aan het Staionsplein, die om 15:30 uur begint.

Wethouder Van der Tak neemt arbeidsmarktrapport in ontvangst

Wethouder Sjaak van der Tak (Sociale Integratie) neemt op dinsdag 26 november het rapport De arbeidsmarkt in de sociale sector in de regio Rotterdam in ontvangst. Hij doet dat tijdens een bijeenkomst van de Stichting Arbeidsmarkt regio Rotterdam (SARR), die om 12.00 uur begint in het World Trade Center aan het Beursplein. Het rapport van onderzoeker G. Evers is gemaakt in opdracht van de sector welzijn, kinderopvang en jeugdhulpverlening van de SARR. Na een toelichting door de onderzoeker geven SARR-voorzitter F.J. van der Heijden, de directeur van het platform arbeidsmarktbeleid Rijnmond en de wethouder een reactie. Daarna overhandigt de voorzitter het rapport, met een brochure en het beleidsplan 2003 aan wethouder Van der Tak.

Loco-burgemeester Van der Tak start WiMBY! Week Hoogvliet

Loco-burgemeester Sjaak van der Tak geeft om dinsdag 26 november om 19.00 uur in Saffraanplantsoen het officiële startsein voor de WiMBY! Week in Hoogvliet. Hij doet dat door de feestelijke onthulling van de buitententoonstelling Binnenstebuiten, ontworpen door Gerard Hadders. Tijdens de WiMBY! Week van dinsdag 26 november tot en met zondag 1 december laat WiMBY! zien wat ze doet in Hoogvliet en ook hoe ze naar Hoogvliet kijkt. WiMBY! (Welcome into My Backyard!) is de naam van de Internationale Bouwtentoonstelling Rotterdam - Hoogvliet. WiMBY! voert de komende jaren samen met ondernemers, woningcorporaties, scholen, deelgemeente en gemeente, architectenbureaus, kunstenaars, onderzoekers etc. projecten uit in Hoogvliet. Met deze projecten wil zij het nieuwe Hoogvliet een levendige plek maken door vernieuwende ideeën en nieuwe talenten op het gebied van architectuur en stedenbouw een kans te geven.

Burgemeester Opstelten bezoekt Barcelona

Burgemeester mr. Ivo Opstelten brengt van 27 t/m 29 november een bezoek aan Barcelona. Op 28 en 29 november woont hij de jaarvergadering van Eurocities bij, waar hij afscheid neemt als lid van het dagelijks bestuur. Op 27 november heeft het bezoek een bestuurlijk/zakelijke inhoud. Burgemeester Opstelten houdt een lezing bij een zakelijke bijeenkomst, die het Nederlands consulaat in Barcelona organiseert in samenwerking met de Fundacion Hispano Neerlandesa. Het onderwerp van zijn lezing is Rotterdam en Barcelona in Europees perspectief. Daarnaast ontmoet de burgemeester zijn collega van Barcelona en andere bestuurders.

Wethouder mevrouw De Faria brengt werkbezoek aan Werkstad

Wethouder mevrouw De Faria brengt op woensdag 27 november van 9.30 11.30 uur een bezoek aan Werkstad. Het bezoek begint bij het kantoor aan de Westblaak 122, waar Werkstaddirecteur Sasja Goedbloed een algemene presentatie geeft over doel en activiteiten van Werkstad. Daarna gaat de wethouder op stap met één van de preventiemonteurs van de Stichting Werk Kralingen-Crooswijk. Deze adviseert wijkbewoners over inbraakveiligheid van hun woning en installeert sloten en beveiligingsmateriaal. Vervolgens wordt een voortraject van Werkstad bezocht, waar werkzoekenden worden voorbereid op een gesubsidieerde baan. Tenslotte bezoekt de wethouder Challenge Sports, waar zij deelneemt aan een training voor jongens die hun agressie leren beheersen met de agressiethermometer. Er is tijd ingeruimd voor een gesprek met de jongens en hun trainer.

Wethouder Bolsius geeft startschot Samen aan de slag in Nieuw-Crooswijk

Wethouder Lucas Bolsius (o.m. Wijken) geeft op woensdag 27 november om 11.30 uur in het Open Huis aan de Crooswijkseweg 82 het startschot voor de actie Samen aan de slag in Nieuw-Crooswijk. Op 27 en 28 november gaan bewoners, bestuurders en andere betrokkenen samen aan de slag om Nieuw-Crooswijk nog schoner en heler te maken in aanloop naar de sloop/nieuwbouw die vanaf 2005 begint. Aansluitend zal de wethouder deelnemen aan een Citysafari door Nieuw-Crooswijk. Tijdens deze wandeling worden o.a. de resultaten van werken aan leefbaarheid in de wijk getoond. Het gaat daarbij om maatregelen om leegstand in de wijk tegen te gaan, opgeknapte binnenterreinen en veiligheidsmaatregelen.

Wethouder Janssens ontvangt bevindingen project 'seksuele intimidatie in zwembaden'

Wethouder Nico Janssens (o.m. Sport en Recreatie) ontvangt op woensdag 27 november om 13.30 uur in Recreatiecentrum Oostervant, Oostervantstraat 25, de bevindingen en de visie voor de toekomst met betrekking tot het project seksuele intimidatie in zwembaden. Naar aanleiding van enkele incidenten in een aantal zwembaden in Nederland is in januari 2001 het project "Samen Zwemmen; Kan jij t aan?" in Rotterdam opgestart. In dit project werken Sport en Recreatie, Scala, Rutgers Nisso Groep, het Openbaar Ministerie en Politie Rotterdam Rijnmond samen. Doel van het project is het voorkomen van seksuele intimidatie in de Rotterdamse zwembaden en een veilige en ontspannen sfeer te creëren. Hiervoor is een protocol ontwikkeld als hulpmiddel om o.a. grenzen te stellen in de zwembaden en om jongeren die de grenzen overschrijden te corrigeren. Ook is een campagne gestart die bezoekers informeert over de regels ten aanzien van seksuele intimidatie en is het zwembadpersoneel getraind in het omgaan met situaties van seksuele intimidatie.

Wethouder Van der Tak reikt prijzen uit aan winnaars van Schools Out wedstrijd

Wethouder Sjaak van der Tak (o.m. Jeugd & Onderwijs) reikt op woensdag 27 november om 16.30 uur op het stadhuis de prijzen uit aan de winnaars van de "Schools Out!" vakantieplan wedstrijd. "Schools Out!" is een project van de dienst Sport en Recreatie en maakt deel uit van het stedelijk jeugdbeleid Opgroeien in Rotterdam. Groepen van zes jongeren van 12 t/m 15 jaar hebben een bedrag van 115,- gekregen om hun plan voor de zomervakantie uit te voeren. Er zijn in totaal ruim 200 vakantieplannen ingediend bij "Schools Out!", waarvan zeven groepen door een vakkundige jury zijn uitgekozen. Alle groepen die deze zomer op stap zijn geweest hebben een verslag gemaakt van hun dag. De meest bijzondere plannen werden extra beloond met een fotoreportage door een beroepsfotograaf (dat waren de Hoefijzertjes, Uit in Rotterdam en ShopWaterHigh. Na de prijsuitreiking woensdag krijgen de jongeren een rondleiding door het stadhuis.

Wethouder Pastors onthult naambeeld Woonhotel Rotterdam

Wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) onthult op woensdag 27 november om 17.00 uur samen met Louis Overboom (Vastgoedontwikkeling de Nieuwe Unie) en Martien Kromwijk (Woonbron-Maasoevers) het naambeeld van het Woonhotel Rotterdam in het complex Queen of the South, op de hoek van de Brielselaan en Mijnsherenlaan in de Tarwewijk. Woningcorporaties de Nieuwe Unie en Woonbron-Maasoevers zijn begonnen met de bouw van het Woonhotel, dat in 2004 opgeleverd zal worden. Het Woonhotel biedt 210 gemeubileerde één-en tweekamerappartementen, die beschikken over een eigen keuken, sanitair en basisvoorzieningen. De gasten kunnen gebruikmaken van een breed pakket aan hotelfaciliteiten, zoals o.a. een receptie en een lobby. Het Woonhotel biedt tijdelijke woonruimte aan alleenstaanden, stellen en kleine gezinnen, maar ook aan mensen die tijdelijk in Rotterdam verblijven vanwege werk en studie.

Wethouder Hulman gastheer bij presentatie Rotterdam City of Sports

Rotterdam Topsport, Ahoy Rotterdam NV en Topsportcentrum Stad Verzekeringen geven op woensdag 27 november een presentatie voor vooraanstaande (indoor) sportbonden onder het motto "Topsportbonden in Rotterdam City of Sports: een perfecte match". De presentatie is bedoeld om de actuele mogelijkheden in Rotterdam op het gebied van sportevenementen onder de aandacht te brengen van de bonden. De presentatie begint om 15.30 uur in het Topsportcentrum aan het Van Zandvlietplein 20. Om 17.30 uur vindt een rondleiding plaats in Ahoy Rotterdam. Namens het gemeentebestuur spreekt wethouder Stefan Hulman de gasten om 18.30 uur toe bij aanvang van het diner in Ahoy.

Wethouder mevrouw De Faria houdt lezing voor vrouwen

Wethouder mevrouw De Faria (o.m. Veiligheid) houdt op woensdag 27 november om 20.30 uur een lezing over de veiligheid nu en in de toekomst tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging voor Vrouwenbelangen in Golfcentrum Rotterdam, Kleiweg 480. De wethouder zal ingaan op de aanpak en prioriteiten van het Rotterdamse veiligheidsbeleid. Daarnaast gaat ze in op de toekomst van de veiligheid in Rotterdam. Na de lezing volgt een discussie met de zaal. De bijeenkomst is bedoeld voor leden van het landelijk bestuur van de vereniging, vrouwelijke serviceclubs en vrouwenorganisaties in Rotterdam.

Wethouder Van Sluis neemt deel aan Chemieforum Keulen

Wethouder Wim van Sluis (o.m. Haven en Economische Zaken) brengt op donderdag 28 november met een delegatie van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam (GHR), een bezoek aan het 4e Chemieforum in Leverkusen, Keulen. Dit op uitnodiging van de vereniging ChemCologne, een vereniging van ca. 150 chemische bedrijven uit Keulen en omgeving. Er is een ontmoeting voorzien met de Minister-president van Nordrhein-Westfalen gevolgd door een programma met voordrachten van diverse sprekers uit het bedrijfsleven en de politiek. In de middag houdt de wethouder een lezing over de betekenis van de Rotterdamse haven. Aan- en afsluitend neemt hij deel aan een podiumdiscussie. Gezien het hoge niveau van de deelnemers bij de eerdere edities is het congres een goede gelegenheid om de (logistieke) betekenis van de Rotterdamse haven voor een belangrijke doelgroep, de chemische bedrijven, te presenteren.

Wethouder Janssens spreekt op congres Public Controlling in verandering

Wethouder Nico Janssens (o.m. Middelen) spreekt op donderdag 28 november om 10.30 uur in het Erasmus Expo & Congrescentrum, Burg. Oudlaan 50, op een congres van het European Institute for Certified Public Controllers. Hij zal daar een inleiding houden over de Veranderingen in de organisatie en aansturing van de publieke sector en de gevolgen voor de controlfunctie. Andere sprekers zijn Prof. dr. Groot, hoogleraar Management accounting aan de VU in Amsterdam en Prof. dr. Meijerink, voorzitter College van Bestuur Erasmus Academisch Centrum.

Wethouder Bolsius bij Landelijk Afvalbeheerplan Congres

Wethouder Lucas Bolsius (o.m. Buitenruimte) treedt op donderdag 28 november om 11.30 uur in het World Trade Center aan het Beursplein 37 op als spreker bij het Landelijk Afvalbeheerplan Congres. Tijdens het congres worden de nieuwe plannen voor het afvalbeleid onder de loep genomen. Deelnemers zullen uitvoerig worden geïnformeerd over het definitieve Landelijk Afvalbeheerplan (LAP). Het Landelijk Afvalbeheerplan (LAP) is de opvolger van het Tienjarenprogramma Afval en het Meerjarenplan Gevaarlijke Afvalstoffen II. In het LAP wordt het afvalbeleid voor zowel de gevaarlijke als de niet gevaarlijke stoffen voor de komende tien jaar vastgesteld. Wethouder Bolsius spreekt over het scheiden van afval in de grote stad. Daarbij komen praktijkvoorbeelden en aspecten als communicatie, het stimuleren van goed gedrag en de aanbieding van voorzieningen aan de orde.

Loco-burgemeester mevrouw De Faria heet President Kazakhstan welkom

Loco-burgemeester mevrouw De Faria heet op donderdag 28 november om 12.00 uur de President van Kazakhstan, Z.E. de heer Nursultan N. Nazarbayev, welkom aan boord van m.s. Abel Tasman. De President van Kazakhstan brengt op 27 en 28 oktober een officieel bezoek aan Nederland. Donderdagmiddag staat op verzoek van de President in het teken van de Rotterdamse haven. Aan boord van de m.s. Abelman Tasman, die vanaf het Leuvehoofd vertrekt voor een havenrondvaart, verzorgt het Gemeentelijk Havenbedrijf in samenwerking met het ministerie voor Verkeer en Waterstaat een presentatie over de Rotterdamse haven. De minister van Verkeer en Waterstaat, de heer R.H. de Boer zal bij het bezoek aanwezig zijn. De President wordt vergezeld door de ministers van Buitenlandse Zaken, Landbouw, Defensie, Industrie en Handel, Transport en Communicatie en Energie en Minerale Bronnen.

Wethouder Van der Tak opent website Pluspunt

Wethouder Sjaak van der Tak (Sociale Integratie) verricht op vrijdag 29 november om 14.30 uur in het bibliotheektheater aan de Hoogstraat 110 de officiële opening van de website van de stichting Pluspunt. Hij doet dat tijdens de jaarlijks Pluspuntlezing, die dit jaar wordt gehouden door programmamaakster en actrice Mary Michon. Het thema van de lezing is Liefde en seksualiteit op leeftijd. De stichting Pluspunt wil de maatschappelijke participatie van ouderen bevorderen, kennis overdragen en de continuïteit van zelforganisaties van ouderen garanderen.

Wethouder mevrouw De Faria reikt certificaten uit

Wethouder mevrouw De Faria reikt op vrijdag 29 november in kamer 113 van het stadhuis om 20.00 uur certificaten uit aan deelneemsters van de cursus Vrouwen met Politieke Ambities. Met de cursus worden vrouwen voorbereid op een actieve rol in de Rotterdamse politiek. Dit kan zijn binnen een deelgemeente, binnen het bestuur van een partij of als actief lid. In totaal namen 22 vrouwen deel. Stichting Democratisch Steunpunt Rotterdam (SDSR) kreeg van de gemeente Rotterdam extra subsidie om de cursus te organiseren. De gemeente beoogt met de subsidie vrouwen te stimuleren om actief deel te nemen aan de Rotterdamse politiek.

Wethouder Pastors neemt deel aan Iftarmaaltijd

Wethouder Marco Pastors neemt namens het gemeentebestuur op vrijdag 29 november om 16.45 uur deel aan de Iftarmaaltijd in de Mevlana Moskee aan het Mevlanaplein. Op 6 november is de ramadan begonnen, wat betekent dat vastende moslims van zonsopgang tot zonsondergang niet mogen eten en drinken. Iftar betekent het verbreken van de vasten na zonsondergang.

Wethouder Van Sluis opent nieuwe schipperswerf Walhaven

Wethouder Wim van Sluis (o.m. Haven) opent op zaterdag 30 november om 16.00 uur een nieuwe schipperswerf aan de Wilhelminakade, achter hotel New York. De nieuwe Schipperswerf in de Waalhaven is gebouwd door Waterweg Rotterdam B.V. en zal als basisstation dienen voor de Rotterdamse Maaswatertaxis. Naast faciliteiten voor de watertaxis zit in de scheepswerf ook een café, een kantoor en een werkplaats.

Burgemeester Opstelten leidt delegatie naar Suriname

Burgemeester mr. Ivo Opstelten brengt van 1 t/m 8 december met een Rotterdamse delegatie een werkbezoek aan Suriname. Aanleiding voor het bezoek is de samenwerkingsovereenkomst die de gemeente Rotterdam en de republiek Suriname vorig jaar op 10 december ondertekenden. Toen is afgesproken dat de burgemeester na een jaar de projecten van de samenwerking zou bezoeken. De samenwerking beslaat de terreinen afvalinzameling en verwerking, burgerzaken, kwaliteitsverbe-tering politieapparaat, overheidsvoorlichting in brede zin, post en archiefzaken en samenwerking met RTV-Rijnmond. Naast bezoeken aan de gemeentelijke projecten staan ook de projecten en initiatieven die vanuit de Rotterdamse Surinaamse bevolking zijn opgezet op het programma. Burgemeester Opstelten reikt de certificaten uit aan de deelnemers van de cursus overheidsvoorlichting, die in de afgelopen maanden door voorlichters van de bestuursdienst is gegeven. Ook wordt een door Rotterdam geschonken politierivierboot in gebruik genomen. Daarnaast woont de burgemeester onder meer een congres bij, opent hij een kinderhuis en brengt hij bezoeken aan onderwijs- en cultuurinstellingen. Bij de herdenking van de decembermoorden uit 1982 legt de burgemeester een krans. Verder brengt hij een bezoek aan president Venetiaan en enkele ministers.