Gemeente Alkmaar


Werkbezoek ambtenaren uit Tata in Alkmaar over duurzame ontwikkeling

Alkmaar, 20 november 2002

Op maandag 25 november 2002 ontvangt de heer S.H. Binnendijk, wethouder milieuzaken, vier ambtenaren uit de Hongaarse zusterstad Tata. Zij zijn al vanaf 17 november in Nederland voor een training bij de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) over duurzame ontwikkeling. Ook andere Nederlandse gemeenten, waaronder Castricum, Amstelveen, Boxtel en Ede hebben ambtenaren uit hun zusterstad voor deze training uitgenodigd. De gasten uit Tata blijven tot 29 november in Alkmaar.

Aangezien het thema goed aansluit bij het samenwerkingsproject voor het ecologisch herstel van het Öreg-tó (het Oude Meer), heeft de gemeente Alkmaar besloten voor deze training vier ambtenaren uit te nodigen. De projectcoördinator van het Öreg-tó, een ambtenaar milieuzaken, een stedenbouwkundige en de ambtenaar culturele zaken nemen deel aan de stage. Tijdens de ontvangst op maandagochtend verzorgen enkele ambtenaren van de afdeling Ruimtelijke Ordening en Milieu een presentatie over duurzaam bouwen en duurzame energie in de Vroonermeer en de Boekelermeer. Deze projecten worden maandagmiddag bezocht.
Verder vindt een gesprek plaats met de directeur van de Regionale Milieudienst Alkmaar. Ook ambtenaren van de afdeling Milieu en Educatie, van de afdeling Monumentenzorg vertellen over hun werk. Tevens wordt een bezoek gebracht het recyclingbedrijf van GP Groot in de Boekelermeer.

Strategisch plan voor het ecologisch herstel van het Oude Meer in Tata

Tijdens het bezoek wordt met de projectcoördinator het strategisch plan besproken voor het ecologisch herstel van het "Oude Meer", dat biologisch en chemisch verontreinigd is. Door een ecologisch herstelprogramma, dat met Nederlandse steun is opgezet, moet in dit gebied een beter leef-, woon- en werkmilieu ontstaan. Enkele onderdelen van het strategisch plan worden al uitgevoerd, zoals de aanleg van filtervelden bij de monding van de rivier Altal-ér in het Oude Meer en de aanleg van strandjes met fijn zand ter vervanging van de betonplaten langs de oever. Ook is een start gemaakt met de aansluiting van de vakantiehuisjes op de riolering.

Europese fondswerving
Voor de verbetering van de waterzuiveringsinstallaties en het uitbaggeren van het meer is het van belang dat een beroep gedaan kan worden op Europese fondsen. Tijdens een bezoek aan Tata in september jl. zijn contacten gelegd met een Europarlementariër, die een lezing heeft gehouden over de Europese eenwording op een internationaal congres in Tata. Dit lid van het Europese parlement, heeft zijn hulp aangeboden bij het bespreken van de aanvraag met de voorzitter van de milieucommissie van de Europese Unie. De voorbereiding van de subsidieaanvraag wordt tijdens het bezoek besproken met wethouder Binnendijk. Verder wordt de laatste hand gelegd aan de samenstelling van een folder en de projectplanning.

Programma VNG
In de 1e week van de training (van 18 - 22 november) worden presentaties gehouden over duurzame ontwikkeling, de lokale democratie, de rol van het ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM), de VNG en de Europese Unie. Ook de contacten met de lokale bevolking en de samenwerking tussen zustersteden op milieugebied komen aan de orde. Daarnaast presenteren de stagiairs de projecten in hun stad op het gebied van duurzame ontwikkeling. Tijdens de 2e week, van 25 - 29 november, worden projecten in de zusterstad bezocht. Het programma wordt op 29 november bij de VNG afgesloten met een plan van aanpak voor duurzame ontwikkeling in de eigen stad. De kosten van de training en het bezoek aan Alkmaar worden betaald door de VNG, uit het budget voor ontwikkelingssamenwerking.