Gemeente Laarbeek



* Milieucontrole op afvalwater

Milieucontrole op afvalwater
In de maand december van dit jaar zal de gemeente Laarbeek, gezamenlijk met Waterschap De Aa en de politie Gemert-Laarbeek, gerichte controles uitvoeren bij bedrijven die afvalwater op de riolering lozen. De controles richten zich voornamelijk op Horecabedrijven die vethoudend afvalwater lozen.

Dit project wordt in de gehele regio Brabant-Zuidoost uitgevoerd. De controles worden uitgevoerd op basis van een regionaal draaiboek waarin een vastgestelde checklist is opgenomen. Deze regiobrede aanpak heeft als voordeel dat alle betrokken bedrijven op dezelfde wijze worden gecontroleerd. Het project zal een sterk repressief karakter hebben. Dit houdt in dat strafrechtelijk en zo nodig ook bestuursrechtelijk wordt opgetreden tegen bedrijven die zich niet aan de voorschriften houden.

Hierbij valt te denken aan bedrijven die te veel vet op de riolering lozen of die reinigingsinstallaties, zoals vetafscheiders, niet tijdig laten reinigen. Door het slechte onderhoud aan vetafscheiders en slibvangers komt teveel vet in de riolering terecht. Hierdoor wordt de kwaliteit van de riolering aangetast. Ook komt het veelvuldig voor dat de rioleringen verstopt raken door vet. Door de nalatigheden moet de gemeente veelvuldig onderhoud aan de riolering uitvoeren. Dit is een kostbare aangelegenheid die bijna nooit voor rekening van de vervuiler kan worden uitgevoerd. Tevens kan door nalatig gedrag van de bedrijven stankoverlast worden veroorzaakt.

De datum waarop de handhavingsactie zal worden uitgevoerd, zal niet van tevoren aan de betreffende bedrijven bekendgemaakt worden. Door de datum niet eerder bekend te maken zal datgene wat tijdens de controles wordt aangetroffen zoveel mogelijk overeenkomen met de dagelijkse bedrijfsvoering.