CDA

Atsma: meer invloed ouders op tv-programmering nodig

De bescherming van kinderen tegen schadelijkheid van films, videobeelden en tv-programma's moet beter. Het initiatief van ouderorganisaties om met overheidsgeld een media-expertisecentrum op te richten moet daarom worden opgepakt. Ouders verdienen een eigen plaats en verantwoordelijkheid in de discussie waar kinderen wel of niet mee geconfronteerd mogen worden. Steeds meer ouders maken zich terecht zorgen, vindt het Tweede Kamerlid Joop Atsma. Atsma doet dit pleidooi in het begrotingsoverleg Media, maandag 25 november. Het voorgestelde kenniscentrum zou een waakhondfunctie kunnen hebben, discussiepartner kunnen zijn richting media, overheid en politiek en voorlichting kunnen geven.

Wat de publieke omroep betreft, voelt Atsma er niets voor om die omroep alleen dat te laten brengen wat de commerciële omroepen niet leveren en wat geen geld oplevert. Bemoeienis met de inhoud van programma's ruikt naar censuur en dat kan de CDA-fractie niet accepteren. Het wettelijke bestel van drie tv-netten en vijf publieke radiozenders moet overeind blijven.

De omroepverenigingen zijn bij uitstek geschikt om de pluriformiteit in ether, op kabel of via de satelliet vorm en inhoud te geven. De drie miljoen leden van de verenigingen moeten directe invloed krijgen op het omroepbestel, de omroepverenigingen en hun programma's. Consequentie hiervan is dat de invloed en sturing van de NOS afneemt.

De CDA-fractie legt zich neer bij de bezuiniging van 31 miljoen euro. Volgens Atsma is die bezuiniging te vinden in de afslanking van de NOS en bij de nieuwe media, zoals internet. De kerntaak van de omroep moet niet ter discussie staan. Zorgen heeft Atsma over de regionale omroep en de Wereldomroep. Hier kan niet op worden bezuinigd.

Sinds de rijksbijdrage voor de lokale omroep is overgeheveld naar gemeenten en gemeenten dat geld niet oormerken voor de lokale omroep, lijken er hier en daar eerder lantarenpalen van te worden betaald dan programma's gemaakt. "Geld voor de lokale omroep moet daar ook echt terecht komen. Wij pleiten dan ook voor oormerking", zegt Atsma.

Bij de dagbladen dreigt een kaalslag. Er verdwijnen steeds meer titels. De staatssecretaris gaat te vrijblijvend om met de dagbladpers. Concrete maatregelen zijn nodig om de positie van dagbladen te versterken. Het uitgeven van dagbladen wordt steeds moeilijker door de hoge kosten en regelgeving. Atsma reikt de ideeën aan: verstrek kranten op scholen om leerlingen vertrouwd te maken met krantenlezen, voer het lage BTW-tarief in op kranten, maak het krantenabonnement aftrekbaar en versoepel de regels voor krantenbezorging. Het CDA wil praten over het publiek financieren van het ANP, vergelijkbaar met de financiering van de publieke omroep.