Politie Twente


Persberichten Politie Twente van 25 november 2002
Jan Camphuis: 053-4555350, sema: 06.57634981


Bekentenis in brand UT (Universiteit Twente)
02-089365 / 02-090480
Enschede
Woensdag 20 november jl. (de brand)
De vrijdagmiddag jl. aangehouden 26 jr. man uit Hengelo, heeft zondagavond bekend dat hij ook de brand heeft gesticht op het terrein van de Universiteit Twente op woensdagmorgen 20 november jl. Bij deze brand werden twee vleugels van een van de gebouwen op het terrein geheel verwoest en werd een schade veroorzaakt van tussen de 40 en 50 miljoen euro. De 26 jr. was vrijdagmiddag aangehouden nadat door getuigen was gezien dat bij een ander gebouw op het Universiteitsterrein een beginnend brandje was ontstaan.Op aanwijzen van deze getuigen kon de 26 jr. daarna worden aangehouden.Over het hoe en het waarom van de brandstichting op de 20e jl., kunnen op dit moment geen nadere mededelingen worden gedaan. De verdachte zal hierover nog nader worden gehoord.Wel kan worden medegedeeld dat de 26 jr. een medewerker is van de Universiteit Twente. Het personeel op de Universiteit is ondertussen op de hoogte gebracht van zijn bekentenis.Vandaag wordt hij voorgeleid bij de rechter-commissaris in Almelo.


Aanrijding met letsel, rijden onder invloed
02-091322
Ambt Delden, Deldenerstraat
Zondag 24 november, omstreeks 06.30 uur
Een 18 jr. bromfietser uit Hengelo, reed zondagmorgen op de Parallelweg van de Deldernerstraat, achter op een geparkeerde aanhangwagen. Hij is met een kaakfractuur opgenomen in het ziekenhuis, waar hij zal worden geopereerd. Bleek bovendien dat hij te veel alcoholhoudende dranken had genuttigd. Hiervoor is door een gemeentearts een bloedproef van hem afgenomen in het ziekenhuis.


Rijden onder invloed
02-091504
Rijssen, Enterstraat
Zondag 24 november, omstreeks 22.05 uur
Het rijgedrag van een 48 jr. automobilist uit Enter viel op. Bij controle bleek dat hij behoorlijk diep in het bekende glaasje had gekeken. Hij werd aangehouden meegenomen naar het bureau, waar de ademanalyse 1.95 promille uitwees. Zijn rijbewijs is ingevorderd en proces-verbaal wordt opgemaakt.


Proces-verbaal, na afsteken vuurwerk
02-091501
Rijssen, van den Broekstraat
Zondagavond 24 november
Surveillerende politiemensen zagen twee jongens fietsen. Een luide knal werd op dat moment gehoord en het vermoeden bestond dat een van de twee vuurwerk had afgestoken. Dit bleek inderdaad het geval en een van de twee, een 16 jr. jongen uit Rijssen gaf toe dat hij vuurwerk had afgestoken. Ook had hij nog acht donderslagen in zijn bezit, die in beslag zijn genomen en aan het bureau zijn vernietigd door ze in een emmer met water te leggen. Tegen de 16 jr. wordt proces-verbaal opgemaakt en hij is in overleg met zijn ouders aangemeld voor een zogenaamde HALT afdoening.


Aanhouding na vervelend verkeersgedrag, doorrijden na aanrijding en rijden onder invloed
02-091453 / 02-091510 / 02-091460
Twente, Almelo, Hengelo en Haarle
Zondag 24 november, omstreeks 18.00 uur
Verscheen omstreeks 18.40 uur een 36 jr. automobilist uit Enschede, aan het bureau in Enschede. Hij vertelde dat hij even daarvoor vanuit Almelo de A 35 was opgereden. Op de A 35 hadden twee auto's stilgestaan, waarvan de inzittenden woorden hadden met elkaar. Waarover dit ging wist de 36 jr. niet. Wel had hij al claxonnerend aan de bestuurder van een witte auto duidelijk gemaakt dat hij er langs wilde. Dit lukte al laverend en even later, op de plek waar A35 en A1 bij elkaar komen, werd hij door de bestuurder van de witte auto ingehaald en deze ging vlak voor hem rijden en trapte op de rem. Een aanrijding kon de 36 jr. niet meer voorkomen. Ook reed de bestuurder van de witte auto nog een aantal keren tegen hem aan. Zonder te stoppen is de 36 jr. daarop doorgereden en heeft zich op het bureau in Enschede gemeld. Daar werd even later duidelijk dat een 23 jr. automobiliste uit Almelo zich had gemeld op het bureau in Hengelo met een soortgelijk verhaal. Ook zij had hinder gehad van de bestuurder van de witte auto. Deze laatste had op de zijruiten van aar auto geslagen en tegen de zijkant getrapt. Ook zij is doorgereden en heeft het kenteken van de witte auto genoteerd.Hierop is de politie naar het woonadres van de tenaamgestelde gegaan in Haarle. Toen de politiemensen de straat inreden kwam de bewuste automobilist net aanrijden en werd hij tot stoppen gedwongen. Met de nodige problemen kon hij worden aangehouden en overgebracht naar het bureau in Almelo, waar hij is opgesloten. Bovendien bleek dat de man onder invloed verkeerde Ademanalyse wees 0,65 promille uit.


Rijden onder invloed
02-091519
Enschede, Kuipersdijk
Zondag 24 november, omstreeks 23.55 uur
Werd geconstateerd dat een 32 jr. bromfietser uit Enschede, op zijn bromfiets over de Kuiperdijk reed, zonder at hij een helm droeg. Bij controle bleek bovendien dat hij te veel aan bachus had geofferd. Hij werd aangehouden en de ademanalyse aan het bureau wees 2,4 promille uit. Zijn rijbewijs is ingevorderd en proces-verbaal wordt opgemaakt.
Val van fiets, oorzaak drank
02-091521
Haaksbergen, Wagnerstraat / Bartokstraat
Zondag 24 november, omstreek 23.50 uur
Werd gemeld dat er iemand van de fiets was gevallen, die niet aanspreekbaar was. Bleek te gaan om een 39 jr. Haaksbergenaar die op de hoek Wagnerstraat / Bartokstraat werd aangetroffen. Hij bloedde behoorlijk uit een wond boven zijn rechteroog. Ook bleek dat hij onder invloed van alcohol verkeerde. Een ambulance kwam ter plaatse, maar hij weigerde mee te gaan. De ambulance vertrok weer en de 39 jr. gaf daarop aan dat hij wel naar het ziekenhuis wilde maar met de politieauto. Dit werd uiteraard niet toegestaan en de ambulance kwam voor de tweede keer voorrijden. Deze keer werd hij meegenomen en aan zijn verwonding in her ziekenhuis behandeld. Proces-verbaal in verband met openbare dronkenschap wordt tegen de 39 jr. opgemaakt.