Gemeente Amsterdam

Naar menu

Bestrijding huiselijk geweld prioriteit in Amsterdam 25 november 2002 - Mirjam Otten
Nieuwe aanpak leidt tot stijging aantal aangiften en aanhoudingen daders

Het snel onderkennen van huiselijk-geweld-situaties en het aanspreken van daders op hun gedrag lijkt effect te hebben. In Amsterdam is het aantal aangiften gestegen van 386 in 2001 naar 511 in de eerste drie kwartalen van 2002. In 2001 werden 263 daders aangehouden en dit jaar waren dat er tot september al 421. In het Beleidsprogramma Aanpak Agressie en Geweld is 250.000 euro uitgetrokken om door te gaan met deze aanpak. Binnenkort zal er een projectleider worden aangetrokken om deze aanpak verder door te zetten.

De Amsterdamse driehoek heeft de bestrijding van huiselijk geweld hoog op de agenda geplaatst. Bestuur, politie en justitie voeren sinds enige tijd een actief beleid op dit punt en sluiten zich vandaag aan bij de internationale dag tegen huiselijk geweld die door de VN is uitgeroepen. Burgemeester Cohen plakte om 12.00 uur een sticker op de trap van het stadhuis. De trap die symbool staat voor alle smoezen (ik ben van de trap gevallen) die slachtoffers van huiselijk geweld gebruiken om vragen over hun verwondingen te omzeilen.

Nadat huiselijk geweld jarenlang in de persoonlijke sfeer bleef toegedekt, heeft Amsterdam een actief beleid ontwikkeld. Amsterdamse politieagenten zijn getraind om huiselijk geweld snel te herkennen en op een eenduidige wijze af te handelen. Justitie neemt geen genoegen meer met een financiële afhandeling van dit delict. Opmerkelijk is dat niet langer alle ogen uitsluitend op de slachtoffers zijn gericht. De daders worden gericht aangepakt: zij zijn degenen die het huis moeten verlaten in tegenstelling tot vrouw en kinderen.

Fysiek, seksueel of geestelijk geweld door iemand uit de huiselijke omgeving van het slachtoffer komt op grotere schaal en in ernstigere mate voor dan lange tijd voor mogelijk werd gehouden. Huiselijk geweld speelt zich in het verborgene af, maar onderzoek wijst uit dat in Amsterdam jaarlijks naar schatting 5400 Amsterdammers voor het eerst slachtoffer worden van huiselijk geweld. Dit grote probleem is des te urgenter omdat de slachtoffers van vandaag zich kunnen transformeren in de daders van morgen.

De daders kunnen gedwongen dan wel vrijwillig in een dadersbehandelingprogramma, het zgn. GRIP Project, worden geplaatst.

Uiteraard gaat er veel aandacht uit naar de opvang van de slachtoffers. Er bestaan in Amsterdam zes ambulante steunpunten voor slachtoffers. Vorig jaar verleende de Vrouwenopvang aan 375 vrouwen en 325 kinderen directe hulp. De telefonische afdeling van Vrouwenopvang Amsterdam voert gemiddeld zo'n 800 telefoongesprekken per maand met mensen die opvang of andere vormen van hulp zoeken.

Belangrijk is dat politie, justitie, gemeente en vrouwenopvang de handen ineen hebben geslagen om een kentering in de situatie te brengen. Daarbij gaat het om:

* preventie op wijkniveau

* zorg voor de jeugd

* zorg en begeleiding van volwassenen en ouderen
* daderbehandeling

* strafrechtelijk optreden politie en justitie
* registratie en monitoring

* signalering en voorlichting.

Burgemeester Cohen sloot de bijeenkomst van vandaag af door een aantal personen die bij politie, justitie en hulpverlening een sleutelrol vervullen een bloemetje te overhandigen en daarmee hun organisaties een hart onder de riem te steken om vooral door te gaan met de nieuwe aanpak.

© Gemeente Amsterdam