European Union

Afdeling Pers en Voorlichting

PERSCOMMUNIQUÉ N° 91/02

12 november 2002

Arrest van het Hof in zaak C-206/01

Arsenal Football Club plc tegen Matthew Reed

DE MERKHOUDER MOET ZICH KUNNEN VERZETTEN TEGEN HET GEBRUIK DOOR EEN

DERDE VAN ZIJN MERK INDIEN DIT GEBRUIK AFBREUK KAN DOEN AAN DE DOOR

HET MERK GEBODEN HERKOMSTGARANTIE

Aan dit beginsel wordt niet afgedaan door het feit dat dit gebruik kan worden opgevat als een blijk van steun, trouw of gehechtheid aan de merkhouder.

In 1989 heeft de Engelse Arsenal Football Club de woorden .Arsenal" en .Arsenal Gunners" en haar kanon- en schildlogo laten inschrijven als merk voor een ruim assortiment van producten. Arsenal FC ontwerpt en verkoopt haar producten, zoals boven- en sportkleding en schoeisel, zelf of laat deze vervaardigen en verkopen via haar netwerk van erkende wederverkopers. Zij haalt aanzienlijke inkomsten uit deze activiteit.

Sinds 1970 verkoopt de heer Reed in verschillende kramen buiten het stadion van de club voetbalsoevenirs en andere afgeleide voetbalartikelen, die bijna allemaal tekens bevatten die verwijzen naar Arsenal. Via een bord waarop de herkomst van de producten duidelijk staat aangegeven, weten zijn klanten dat het niet om officiële artikelen gaat.

FC Arsenal verwijt de heer Reed dat hij producten verkoopt met dezelfde tekens als die waarvoor haar merken zijn ingeschreven, en heeft daarom een vordering wegens onrechtmatige daad en een vordering wegens merkinbreuk tegen hem aangespannen.
De High Court of Justice heeft de vordering wegens onrechtmatige daad afgewezen omdat Arsenal niet had bewezen dat bij de supporters werkelijk verwarring bestond tussen de niet- officiële producten die de heer Reed verkocht, en de producten van FC Arsenal.

Wat de vordering wegens merkinbreuk betreft, heeft de nationale rechter het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen twee prejudiciële vragen gesteld betreffende de uitlegging van het communautaire merkenrecht.

Aan de orde is de vraag of de houder van een geldig ingeschreven merk zich ertegen kan verzetten dat een derde in het economisch verkeer zijn merk gebruikt voor dezelfde producten als die waarvoor het merk is ingeschreven, wanneer het verweten gebruik geen verwijzing inhoudt naar de herkomst van de producten.
Verder dient te worden nagegaan of het feit dat dit gebruik door het publiek kan worden opgevat als een blijk van steun, trouw of gehechtheid aan de merkhouder, gevolgen heeft voor diens rechten.

Het Hof herinnert er in zijn arrest aan dat de wezenlijke functie van het merk daarin gelegen is dat aan de consument de werkelijke oorsprong van goederen of diensten wordt gewaarborgd, zodat hij deze zonder gevaar voor verwarring van goederen of diensten van andere herkomst kan onderscheiden.

Aldus speelt het merk een essentiële rol in het stelsel van mededinging. Het dient de waarborg te bieden dat alle van dat merk voorziene producten of diensten zijn vervaardigd of verricht onder controle van een en dezelfde onderneming, die tevens verantwoordelijk is voor de kwaliteit ervan. Deze herkomstgarantie kan evenwel slechts worden gewaarborgd, indien het merk wordt beschermd tegen concurrenten die van de positie en de reputatie ervan misbruik zouden willen maken door niet-originele producten te verkopen.

Deze bescherming is evenwel beperkt tot gevallen waarin het gebruik van het merk door een derde afbreuk doet of kan doen aan de functies van het merk en met name aan de functie van herkomstgarantie.

Er kan niet worden uitgesloten dat bij de supporters verwarring ontstaat over de herkomst van de door de heer Reed verkochte producten. Het bericht aan de kraam van de heer Reed dat het gaat om niet-officiële artikelen sluit dit verwarringsgevaar niet uit. Zodra de niet-officiële artikelen de kraam met het bericht hebben verlaten, is het immers mogelijk dat bepaalde consumenten deze artikelen gaan beschouwen als originele producten van Arsenal.

Wanneer dus wordt vastgesteld dat een derde in het economisch verkeer een teken gebruikt dat gelijk is aan een geldig ingeschreven merk, voor dezelfde producten als die waarvoor het merk is ingeschreven, kan de merkhouder zich tegen dit gebruik verzetten. Aan deze conclusie wordt niet afgedaan door de omstandigheid dat dit teken door het publiek wordt opgevat als een blijk van steun, trouw of gehechtheid aan de merkhouder.

Voor de media bestemd niet-officieel stuk, dat het Hof van Justitie niet bindt
.
Deze persmededeling is beschikbaar in het Frans, het Engels, het Nederlands, het Italiaans, het Grieks, het Duits, het Spaans en het Portugees.

De volledige tekst van het arrest is te vinden op de internetpagina van het Hof
www.curia.eu.int . heden vanaf ongeveer 15.00 uur.

Voor nadere informatie wende men zich tot Zaïra Penders tel (352) 4303 3127 fax (352) 4303 3656


---


---