Rijksvoorlichtingsdienst

Afbeelding van een grensbord met EU-sterren 25 nov 2002 DE VRIES: 'GEEN PERMANENTE VOORZITTER EU'

Nederland voelt niet voor een permanente voorzitter van de Europese Unie. Dit heeft de Nederlandse regeringsvertegenwoordiger bij de Europese Conventie, Gijs de Vries, gezegd in een toespraak op het Instituut Clingendael.

De Engelse premier Blair en de Franse president Chirac hebben voorgesteld om een (semi-)permanente voorzitter van de Europese Unie te benoemen. Op dit moment rouleert het voorzitterschap tussen de leden van de Unie. Nederland is tegen de instelling van een permanente voorzitter. 'De belangrijkste taak van de voorzitter is om de Europese Raad voor te bereiden en voor te zitten. Dat is belangrijk werk, maar geen fulltime baan', aldus De Vries. Nederland vreest dan ook dat de permanente voorzitter de huidige voorzitter van de Europese Commissie voor de voeten gaat lopen. 'En de Conventie is juist gevraagd om het beleidsproces te vereenvoudigen in plaats van te bemoeilijken'.

In oktober heeft de voorzitter van de Europese Conventie, de Fransman Giscard d'Estaing, een raamwerk voor een nieuw EU-verdrag gepresenteerd. Volgens De Vries biedt dit ontwerp voldoende basis voor verdere discussie, maar op een aantal belangrijke punten heeft Nederland nog wel bezwaren. Zo is Nederland tegen de nieuwe benaming van een 'Unie van Europese Staten' en voelt het niets voor de instelling van een (Europees) congres van nationale parlementariërs.

In de Europese Conventie beraden officiële vertegenwoordigers van de vijftien EU-lidstaten en nationale en Europese parlementariërs zich over de toekomstige inrichting van de Europese Unie.

Bron:
Toespraak De Vries (Engels)

Meer informatie:

- Nicolai kritisch over voorstellen Giscard (persbericht Buza)
- Toespraak staatssecretaris Nicolaï (Engels)

- Notitie: kabinet wil meer invloed in Conventie (26 september 2002)
- Gijs de Vries naar Europese Conventie (4 oktober 2002)
Dossiers
Uitbreiding Europese Unie