GroenLinks


-

Stemmenwinst voor Oostenrijkse Groenen

25 november 2002

Bij de parlementsverkiezingen in Oostenrijk, afgelopen zondag, hebben de Groenen de hoogste score uit hun geschiedenis gehaald: negen procent van de stemmen, een winst van anderhalf procent.

De peilingen wezen lange tijd op een resultaat boven de tien procent voor de populaire groene voorman Alexander van der Bellen en zijn partij. Niettemin hebben de kiezers de Groenen beloond voor hun consequente oppositie tegen het rechtse beleid van de regering-Schüssel.
De Oostenrijkse kiezers hebben ook afgerekend met het populisme van de rechts-radicale FPÖ: de partij van Jörg Haider viel terug van 27 naar tien procent. Het merendeel van de kiezers die zich door Haider bedrogen voelden stemde ditmaal op de christen-democratische ÖVP van kanselier Schüssel. Daardoor is, paradoxaal genoeg, een voortzetting van de in september uiteengevallen ÖVP/FPÖ-coalitie ("zwart-blauw") waarschijnlijk. In dat geval liggen er voor Die Grünen, die er twee parlementszetels bij krijgen, nieuwe kansen in de oppositie. GroenLinks wenst haar Oostenrijkse zusterpartij daarbij veel sterkte. Het is bemoedigend dat de progressie die groene partijen dit najaar zowel in Europa als daarbuiten geboekt hebben - in Duitsland, Zweden, Letland, Brazilië en Australië - in Oostenrijk is voortgezet.


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl