Korps: Groningen, plaats: Diverse 25-11-2002

1 op de 5 vrouwen is slachtoffer van huiselijk geweld Maandag 25 november 2002

politie, justitie en hulpverlening breiden project uit


1 op de 5 vrouwen is slachtoffer van huiselijk geweld. Een veel gehoord excuus van vrouwen die slachtoffer zijn geweest van mishandelingen is Van de trap gevallen. De politie, justitie en hulpverlening doen er wat aan. Ze hebben elkaar gevonden in het project huiselijk geweld, dat vanaf 1 oktober 2001 reeds proef heeft gedraaid in de politiebasiseenheden Uithuizen, Hoogezand en Noord (Groningen/Haren).

Dit betreft een samenwerking van de regiopolitie met instanties als FIOM, Thuisfront, Reclassering, het OM. Het A.M.K., Algemeen Maatschappelijk werk, Toevluchtsoord, provincie Groningen en de gemeente Groningen. De pilot die heeft plaatsgevonden in de drie genoemde basiseenheden krijgt een vervolg met uitbreidingen in alle basiseenheden in de Stad Groningen. Dit zal medio1 januari 2003 het geval zijn. Daarna volgt de gehele regio.

De bijzondere aanpak richt zich op het feit, dat ook deze vormen van geweld gewoon delicten zijn die alleen maar op te lossen zij door ingrijpen van buitenaf. De politie wacht niet op een aangifte, in veel gevallen durft het slachtoffer het namelijk niet. Daarom pakt de politie het delict op eigen gezag aan. Simpelweg wordt de verdachte bij een geweldsuitbarsting meteen aangehouden. Tegelijkertijd gaat de hulpverlening aan de slag met het slachtoffer of de slachtoffers. Het Openbaar Ministerie zal in het verlengde daarvan ook de nodige maatregelen nemen om het strafrechtelijk traject vast te houden. Als de dader actief meedoet aan een hulpverleningstraject wordt daar rekening gehouden met het vervolg; indien hij dit weigert zal dat ook een belangrijk signaal zijn voor verdere stappen. Het blijft voor de dader altijd een actief strafprocestraject. Pas dan is er sprake van een veilige situatie waarin slachtoffers, het liefst met de dader, een actief begeleidingsprogramma kunnen volgen. Uitgangspunt van het project is dat het geweld moet stoppen.
Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900-8844.