Rijksvoorlichtingsdienst

22 nov 2002
WODC: OMVANG KINDERSEKSTOERISME BETER REGISTREREN

Er moet een eenvoudig toepasbaar, uniform registratie-instrument voor kindersekstoerisme komen. De gegevens moeten internationaal worden verzameld.

Dat stelt het onderzoekscentrum WODC in het rapport 'Kindersekstoerisme (vanuit Nederland): onderzoek naar bestaande en (mogelijk) nieuwe reisbestemmingen'.

Kindersekstoerisme blijkt zich op alle continenten voor te doen, maar betrouwbare cijfers over de precieze omvang ontbreken. Hierdoor bestaat het risico dat beleid wordt gebaseerd op 'vermoedens, anekdotes en onvoldoende gefundeerde stellingname', stellen de onderzoekers. De omvang van kindersekstoerisme is echter niet bepalend voor ingrijpen, vinden zij: 'Kindersekstoerisme is een ernstig verschijnsel dat altijd ingrijpen vereist.'

Nauwe samenwerking overheid en reisbranche
De onderzoekers pleiten voor nauwe samenwerking tussen de overheid en de reisindustrie bij de aanpak van kindersekstoerisme. Dit is nodig om bijvoorbeeld de opkomst van kindersekstoerisme in risicolanden tijdig te kunnen signaleren. Ook moeten overheid en reisbranche samenwerken in een voorlichtingscampagne, die reizigers naar verre bestemmingen informeert over onder meer de strafbaarheid van kindersekstoerisme. Verder kunnen beide partijen (in het kader van
ontwikkelingssamenwerking) landen helpen bij het ontwikkelen van duurzaam toerisme en wetgeving, gericht op de bescherming van minderjarigen.

De onderzoekers pleiten ten slotte voor nader onderzoek naar het aantal minderjarige slachtoffers van sekstoerisme door buitenlandse reizigers in Nederland. Ook vinden zij dat er een einde moet komen aan de 'dubbele strafbaarheid', waarbij Nederlandse daders alleen kunnen worden vervolgd als kindersekstoerisme ook in het ontvangende land strafbaar is.

Nationaal Actieplan 'Aanpak Seksueel misbruik van kinderen' Het WODC-rapport vloeit voort uit het Nationaal Actieplan 'Aanpak Seksueel misbruik van kinderen' (NAPS) van april 2002. Dit actieplan is de Nederlandse uitwerking van afspraken die 122 landen in 1996 in Stockholm hebben gemaakt tegen commerciële seksuele exploitatie van minderjarigen.

Minister Donner (Justitie) heeft het rapport aan de Tweede Kamer heeft aangeboden. De bevindingen uit het rapport worden besproken met het ministerie van Buitenlandse Zaken, non-gouvernementele organisaties en de reisbranche. In dit overleg moet ook worden bekeken welke maatregelen nodig zijn om kindersekstoerisme in de risicolanden te voorkomen.

Bron:

- nieuwsbericht Justitie

- rapport over kindersekstoerisme

Meer informatie over NAPS: www.seksueelkindermisbruik.nl