Gemeente Maassluis

20-11-2002

Burgemeester reikt Draaginsigne Gewonden uit

Op maandag 25 november a.s. reikt burgemeester J. Sterkenburg-Versluis om 10.00 uur de Draaginsigne Gewonden uit aan de heer B.C.P. Gerstel.

De heer Gestel (1928) heeft in het voormalig Nederlands Indië bij de Koninklijke Landmacht gediend. Hij ondervindt nog dagelijks hinder van zijn militaire oorlogservaringen. Om deze reden heeft het Ministerie van Defensie besloten de heer Gerstel deze onderscheiding toe te kennen.

Het Draaginsigne Gewonden wordt toegekend aan militairen en het vaarplichtig personeel van de Koopvaardij met de Nederlandse nationaliteit, die onder oorlogsomstandigheden of daarmee overeenkomende situaties, inclusief internationale vredesmissies, een lichamelijke verwonding en/of psychisch letsel hebben opgelopen.

Met de instelling van het Draaginsigne Gewonden is tegemoet gekomen aan de wens van veteranen, om naar analogie van het Amerikaanse Purple Heart een onderscheiding in te stellen voor diegenen die bij de dienstvervulling gewond zijn geraakt. Sinds 1994 onderzoekt de Stichting dienstverlening Veteranen, namens de Minister van Defensie, de meldingen voor het Draaginsigne Gewonden.