Nederlandse Vereniging van journalisten

25/11/2002 NVJ Sectie Freelance
Stichting Nieuwswaarde keert geld uit

De door de NVJ opgerichte Stichting Nieuwswaarde is daadwerkelijk begonnen met het uitkeren van in totaal 230.000 aan reprorechten en thuiskopiegelden aan freelance journalisten. Het bevreemdt penningmeester Hans Verploeg dat niet meer rechthebbende freelancers hun geld opvragen bij Nieuwswaarde.
Enkele maanden geleden werd al 31.900 aan premies uitbetaald aan de 638 gegadigden die uiteindelijk reageerden op de herhaalde oproep van Nieuwswaarde om zich te melden. Van die groep vielen er 67 af, omdat zij geen rechten konden doen gelden of, ook na herhaald verzoek, niet voldoende gegevens overlegden. Alle freelancers die zich de afgelopen maanden met voldoende gegevens bij Nieuwswaarde hebben gemeld, worden per brief geïnformeerd over het hun toekomende bedrag en de stappen die Nieuwswaarde de afgelopen maanden heeft gezet om tot een uitvoerbaar repartitiesysteem te komen.
Ruim 185.000 aan reprorechten wordt nu naar rato van hun productie verdeeld onder 604 freelancers. De minimumuitkering is 20, de hoogste beloopt 500. Aan thuiskopiegelden wordt 45.000 verdeeld onder 82 freelance radio- en tv-journalisten. Hier geldt een minimum van 10 Reprorechtvergoedingen worden geïncasseerd en verdeeld voor het kopiëren van artikelen uit met name dag- en nieuwsbladen en opiniebladen. Thuiskopiegelden zijn vergoedingen voor het kopiëren van nieuws- en actualiteitenrubrieken op videobanden. De huidige uitkeringen hebben voor reprorecht betrekking op de jaren 1996 t/m 2000; voor thuiskopie op 2000 en 2001.
Het bestuur van Stichting Nieuwswaarde stelt per jaar vast op basis van welke parameters het aandeel van elke journalist kan worden berekend. Besloten is om bij de reprorechtvergoedingen uit te gaan van een opslagpercentage op het opgegeven honorarium. Bij thuiskopie is afgesproken dat een bedrag per minuut uitgezonden en gekopieerde werken zal worden uitgekeerd. Nieuwswaarde is verplicht een deel van de beschikbare gelden te reserveren voor eventuele naijlende claims. Tevens wordt een inhouding (10 %) gedaan om de organisatie te kunnen bekostigen.
Het bestuur van Nieuwwaarde is ervan overtuigd dat het mogelijk moet zijn meer NVJ-leden freelancers voor deelname aan de repartitie geïnteresseerd te krijgen. Nieuwswaarde Penningmeester Hans Verploeg, tevens secretaris van de NVJ, vindt het onbegrijpelijk dat nogal wat rechthebbende freelancers hun geld niet opvragen bij Nieuwswaarde. Hij zal daartoe oproepen blijven doen. Aangeslotenen ontvangen informatie over de uitkeringen die in 2003 en daaropvolgende jaren zijn te verwachten, maar iedereen kan terecht op de website www.cedar.nl, doorklikken naar Nieuwswaarde. Ook op de aanstaande jaarvergadering van de sectie freelance zal een bericht over de mogelijke uitkeringen worden verspreid.