CNV

CNV bij minister De Geus in actie voor winter-WW

De Hout- en Bouwbond CNV voert dinsdag 26 november actie tegen afbraak van de winter-WW. Verontruste leden van de bond bieden met bondsvoorzitter Dick van de Kamp minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een petitie aan. Dat zal gebeuren om 15.00 uur op Het Plein in Den Haag. De leden komen in werkkleding en nemen materiaal en materieel mee om de actie kracht bij te zetten. Zij krijgen die dag een uitkering uit de stakingskas van de bond.

In het schildersbedrijf en in de bouw is er 's winters minder werk dan in de zomer. De eerste oorzaak is het onwerkbare weer. De tweede oorzaak is de overheid, die als opdrachtgever geen opdrachten laat uitvoeren in de winter. Daardoor worden veel werknemers tegen de winter ontslagen, terwijl ze in het voorjaar weer aan de slag gaan bij hun oude werkgever.

Het vorige kabinet heeft besloten dat werknemers die jaarlijks door dezelfde werkgever in dezelfde periode worden ontslagen, geen recht meer hebben op WW. Deze maatregel is gericht tegen de werkgevers, maar de werknemers worden er de dupe van. Meer dan 10.000 schilders en bouwvakkers komen daardoor in de winter niet langer in aanmerking voor WW.

De Hout- en Bouwbond CNV vindt dit onaanvaardbaar. Deze werknemers kunnen er immers niets aan doen dat er 's winters minder werk is.

Het is onvermijdelijk dat er in de bouwnijverheid in de winter minder werk is dan in de zomer. Daarom zullen er in de winter altijd werknemers ontslagen worden. De Hout- en Bouwbond CNV pleit er in de petitie voor dat deze werknemers in aanmerking blijven komen voor een WW-uitkering.

De Hout- en Bouwbond CNV streeft er wel naar om winterwerkloosheid zoveel mogelijk te beperken. De bond doet dat in samenwerking met andere sociale partners. Daarvoor is ook medewerking van de overheid nodig, als grote opdrachtgever.

De bond pleit in de petitie voor een ruime overgangsperiode. Die biedt werkgevers, werknemers en opdrachtgevers de mogelijkheid maatregelen te nemen, zodat werknemers het hele jaar in dienst kunnen blijven.

Voor nadere informatie: Johan Slok: 06 - 53642713.

Odijk, 22 november 2002.

22 nov 02 13:44