Gemeente Uithoorn

NIEUWE REGELS VOOR BOUWVERGUNNINGEN EN WELSTAND Wat u moet weten als u gaat (ver)bouwen
Vanaf 1 januari 2003 veranderen de regels voor bouwen en verbouwen aan uw woning. Denk daarbij aan dakkapellen, dakramen, (schotel)antennes), aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen, kozijn- en gevelwijzigingen, schuttingen en tuinmuren en zonnepanelen en -collectoren.
Gunstig is dat u in bepaalde situaties voor dit soort bouwwerken geen bouwvergunning meer nodig hebt. En in andere situaties gelden soepelere regels. Dan krijgt u te maken met een 'lichte bouwvergunning'. Deze krijgt u sneller en gemakkelijker dan een 'reguliere bouwvergunning'. Of u een vergunning nodig hebt, en zo ja welke, hangt vooral samen met de plaats waar u gaat bouwen: aan de voorkant of achterkant van de woning.
Over het algemeen zijn de regels voor het (ver)bouwen aan de achterkant soepeler dan voor (ver)bouwen aan de voorkant.

Ga naar uw gemeente
Ga voordat u begint met bouwen altijd eerst naar uw gemeente. Want de regels voor bouwen zonder bouwvergunning zijn soms best ingewikkeld en gaan dus niet voor elk bouwplan op. Als u zonder bouwvergunning wilt (ver)bouwen, moet uw plan namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen. Bovendien weet de gemeente waar u nog meer aan moet denken. Bijvoorbeeld de minimumeisen uit het Bouwbesluit waar uw bouwwerk altijd aan moet voldoen. Die gelden dus ook als u zonder bouwvergunning mag bouwen.

Buren
Vergeet tenslotte uw buren niet.
Bespreek uw plannen met hen, ook als u geen bouwvergunning nodig heeft. Want uiteindelijk (ver)bouwt u toch om uw wooncomfort te vergroten en dat doet een burenruzie zeker niet.

Welstand
Als u toch een bouwvergunning nodig heeft, toetst de gemeente uw plan onder meer aan de welstandseisen. Welstandsbeslissingen zorgden in het verleden soms voor frustratie bij bouwend Nederland. Want wie bepaalt wat mooi of lelijk is?
Het welstandbeleid is al verbeterd, maar wordt nog duidelijker en objectiever. Elke gemeente moet in een welstandsnota per gebied concreet aangeven welke welstandseisen er gelden. Zo kunt u vooraf rekening houden met welstand, zodat uw bouwplan niet pas aan het eind van de bouwvoorbereiding in een welstandscommissie hoeft te sneuvelen. De welstandsnota moet er voor 1 juli 2004 zijn. Tot die tijd gelden de huidige welstandregels van uw gemeente.

Meer informatie
Uw gemeente heeft informatiemateriaal over de nieuwe regels voor (ver)bouwen aan uw woning. Maar u kunt ook uitgebreide informatie vinden op de internetsite van het ministerie van VROM: www.vrom.nl/woningwet.
U kunt er verschillende publieksfolders downloaden over de spelregels voor bouwen en verbouwen, toegespitst op bovengenoemde bouwwerken.
Daarnaast vindt u er een module waarmee u snel en eenvoudig kunt achterhalen of en zo ja, welke bouwvergunning u nodig heeft. AFWIJKENDE OPENINGSTIJDEN ROND DE FEESTDAGEN

Datum Gemeentewinkel VVV / ANWB
Sinterklaasavond donderdag 5 december 2002
Let op: geen avondopenstelling! Om 16.00 uur gesloten Om 16.00 uur gesloten
Dinsdag 17 december 2002 Om 15.00 uur gesloten Gewoon geopend tot 17.00 uur
Kerstavond dinsdag 24 december 2002 Om 16.00 uur gesloten Om 16.00 uur gesloten
Oudejaarsdag dinsdag 31 december 2002 Om 16.00 uur gesloten Om 16.00 uur gesloten
Donderdag 2 januari 2003 v.a. 10.30 uur geopend v.a. 13.00 uur geopend

STICHTING BURGEMEESTER KOOTFONDS VOORAANKONDIGING SUBSIDIES 2003

Verenigingen en instellingen in Uithoorn en De Kwakel worden erop attent gemaakt dat begin 2003 de jaarlijkse oproep wordt geplaatst voor het indienen van subsidieaanvragen. Telefoon (0297) 513 109. RECTIFICATIE GELUIDSWAL EN -MUUR BURGEMEESTER KOOTPARK

In de vorige editie van de Nieuwe Meerbode zijn in het artikel over de geluidswal en -muur enkele onjuistheden in de tekst geslopen. Per abuis was gemeld dat Connexxion opdrachtgever was voor het realiseren van de geluidsmuur rond haar terrein. Opdrachtgever is echter de gemeente Uithoorn, die de muur laat aanleggen om de woningbouw in het burgemeester Kootpark mogelijk te maken. Zoals iedereen heeft kunnen zien is deze 7 meter hoge geluidsmuur van steen en glas en niet van hout zoals vorige keer was gemeld. Het scherm bovenop de geluidswal van het Kootpark is wel van hout. Deze geluidswal is gelegen langs de N-201 en sluit aan op de 7 meter hoge muur rond het Connexxion-terrein.
BELASTINGVERORDENINGEN 2003 TER INZAGE

Met ingang van 2003 zijn de belastingverordeningen opnieuw vastgesteld. De wijzigingen betreffen vooral de tarieven. Hieronder zijn per belastingverordening de belangrijkste wijzigingen aangegeven. De belastingverordeningen liggen permanent en kosteloos ter inzage in het informatiecentrum in de hal van het gemeentehuis. Lees hier verder....

WEGSLEEPVERORDENING VAN TOEPASSING!

Vanaf vandaag (27 november) geldt de Wegsleepverordening Uithoorn 2002. Voertuigen kunnen worden weggesleept als de veiligheid op de weg of de vrijheid van het verkeer in het geding is. Zo kunnen voertuigen worden weggesleept die staan geparkeerd voor een garage. Daarnaast kunnen auto's die bij een stop- of parkeerverbod, op gehandicaptenparkeerplaatsen, taxistandplaatsen, laad- en loshavens en in voetgangersgebieden staan worden verwijderd.

Weggesleepte voertuigen worden gestald in de Daniël Goedkoopstraat 7-9 in Amsterdam (plaats van bewaring van de Dienst Stadstoezicht van de gemeente Amsterdam). Daar kan het voertuig tegen betaling van de gemaakte wegsleepkosten worden opgehaald.

De wegsleepkosten zijn aanzienlijk. Inclusief 12 uur opslag van het voertuig kunnen de kosten oplopen tot ¤ 400,-. De tekst van de verordening is opgenomen in de rubriek downloads.

VERPLAATSEN KOMGRENS OP DE PROVINCIALE WEG N201

In zijn vergadering van 21 november heeft de gemeenteraad besloten om de komgrens op de provinciale weg N201 ter hoogte van het Burgemeester Kootpark te verplaatsen.

Het bord staat nu ter hoogte van het Texaco-pompstation en is verplaatst naar een punt, gezien vanuit de richting van Aalsmeer, op een afstand van 200 meter voorbij het kruispunt N201-Noorddammerweg.
Het verplaatsen van het kombord betekent, dat de maximumsnelheid op dit deel van de N201 is verlaagd van 80 naar 50 km/uur. Door deze lagere maximumsnelheid wordt de verkeersveiligheid op de N201 groter en blijft het geluidsniveau bij de woningen die aan dit deel van de N201 staan binnen de waarden die de Wet geluidhinder voorschrijft.