Persbericht Trimbos-instituut

Preventieprogramma moet seksualiteit in de psychiatrie bespreekbaar maken

Utrecht, 25 november 2002. Intimiteit en seksualiteit zijn in veel instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg nog een taboe. Maar de onbespreekbaarheid van seksualiteit vormt een risico voor het optreden en voortbestaan van seksueel geweld. Om dit probleem aan te pakken hebben GGZ Partners Rijnmond-Zuid, Rutgers Nisso Groep en het Trimbos-instituut het preventieprogramma Seksualiteit en grenzen in de langdurige psychiatrische zorg ontwikkeld.

Het preventieprogramma is gericht op het voorkomen, signaleren en omgaan met seksueel geweld bij langdurig zorgafhankelijke cliënten. Het programma bestaat uit drie componenten. Er wordt beleid ontwikkeld over de omgang met seksueel geweld binnen de instelling en het faciliteren van gewenste seksualiteit en intimiteit. Daarnaast worden hulpverleners getraind om tekenen van seksueel geweld te signaleren en seksualiteit bespreekbaar te maken met cliënten. Ten derde krijgen cliënten voorlichting over intimiteit, relaties en seksualiteit en leren daarin grenzen te herkennen. Het basisprogramma -bestaande uit de 'Basistraining Seksualiteit', een train-de-trainer cursus en een train-de-voorlichter cursus- wordt verzorgd door Rutgers Nisso Groep.

Allereerst wordt in de trainingen ingegaan op de vraag wat seksualiteit is. Hoe is de persoonlijke beleving van seksualiteit en hoe gaat de samenleving met seksualiteit om? Een ander belangrijk thema zijn normen en waarden ten aanzien van seksualiteit en intimiteit. Hierbij gaat het zowel om persoonlijke normen en waarden, als die van de instelling. Ook wordt aandacht besteed aan de effecten van taalgebruik: zo kan verhullend taalgebruik schaamtegevoelens opwekken en kan suggestief taalgebruik seksistisch en kwetsend zijn. Verder wordt in de trainingen ook veel feitelijke informatie gegeven, onder meer over anatomie, voorbehoedsmiddelen en over geslachtsziektes. Tenslotte wordt in de trainingen het onderwerp seksualiteit en grenzen verder uitgediept. Aan de hand van een aantal situaties die in het `grijze gebied' liggen, wordt een discussie gevoerd over wat wel en niet acceptabel is. Op deze manier leren hulpverleners en cliënten om te gaan met hun eigen grenzen en die van anderen.

Het programma is uitgevoerd in drie sectoren van de GGZ. Het Delta Psychiatrisch Ziekenhuis nam deel met de gesloten afdeling voor langdurig verblijf, de PameijerKeerkring/RIBW Rijnmond met een unit voor beschermd wonen en de Stichting Hillevliet met het team begeleid zelfstandig wonen.
Uit het evaluatieonderzoek blijkt dat de getrainde medewerkers met name te spreken waren over het informatiegehalte en de manier waarop de trainingen gegeven werden. Enige uitzondering vormde de train-de-voorlichter cursus, die onvoldoende was toegespitst op de doelgroep cliënten in de langdurige psychiatrische zorg. Het draaiboek wordt hierop aangepast.

De uitvoeringsfase verliep op de gesloten afdeling van Delta PZ en bij het team begeleid wonen van Stichting Hillevliet nogal moeizaam. Alleen in de beschermende woonvorm van de PameijerKeerkring (RIBW Rijnmond) is de uitvoeringsfase volgens plan verlopen. Vanwege de moeizame implementatie in twee van de drie instellingen zijn in het onderzoeksrapport ook tips opgenomen voor een succesvolle implementatie van het programma.

Meer informatie over het preventieprogramma is verkrijgbaar bij Anke van Dam, Rutgers Nisso Groep, 030-2313431.
Het onderzoeksrapport Seksualiteit en grenzen in de langdurige psychiatrische zorg, geschreven door Nicole van Erp en Erna Gaal, is te bestellen bij het Trimbos-instituut, 030-2971180. Kostprijs 9 Euro, bestelnummer AU
0210. ________________________________________________________________
---

Voor nadere informatie: Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030 - 297 11 16), voorlichters Trimbos-instituut.

Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00
Fax: (030) 297 11 11

---