College voor zorgverzekeringen

Capaciteit radiotherapie kan beter worden benut 22 november 2002
Kankerpatiënten kunnen sneller de bestraling krijgen die zij nodig hebben als de totaal beschikbare radiotherapeutische capaciteit in Nederland beter wordt benut. Dat kan mede door de regio-indeling van de radio-therapeutische centra op korte termijn te wijzigen. Bij de behandeling met radiotherapie is bij van vijf van de zes onderzochte tumorsoorten sprake van een overschrijding van de wachttijden. De Nederlandse Vereniging van Radio-therapie en Oncologie (NVRO) vindt dit onacceptabel. Als gevolg van de lange wachttijden krijgen kankerpatiënten niet de meest optimale behandeling. Het duurt zeker nog tot 2005 voordat de wachttijden binnen de streefnormen van de NVRO liggen.
Dit blijkt uit een onderzoek van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) dat op 28 november 2002 aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wordt aangeboden.

De uitkomsten van het onderzoek naar de wachttijden voor radiotherapie zijn naar de mening van het CVZ zorgelijk. In het rapport "Radiotherapie: nulmeting en monitoring wachttijden" geeft het CVZ aan dat de gemiddelde wachttijd tussen 2000 en 2002 is teruggelopen van 23 dagen naar 20 dagen. Ten opzichte van de streefnormen van de NVRO zijn deze echter nog steeds te lang. De overschrijding varieert van 35% tot 84% ten opzichte van de streefnormen die door de NVRO zijn opgesteld. Ook stelt het college vast dat er vanaf 2000 een aanzienlijk aantal maatregelen is getroffen om de wachttijden te verkorten, maar dat deze pas op middellange en lange termijn effect zullen hebben. Daarom is het van belang te zoeken naar mogelijkheden om de wachttijden ook op korte termijn te verkorten. Om de totaal beschikbare capaciteit optimaal te benutten kan onder andere gedacht worden aan een snelle wijziging van de regio-indeling voor verwijzing naar radiotherapeutische centra.

Uit het onderzoek blijkt ook dat in 11 van de 21 radiotherapeutische centra geen geautomatiseerde wachttijdenregistratie plaatsvindt, terwijl hierover wel afspraken zijn gemaakt binnen de beroepsgroep. Het CVZ beveelt aan om per 1 januari 2003 bij alle centra een basisregistratie wachttijden in te voeren, gebaseerd op de afspraken die binnen de NVRO zijn gemaakt. Dit geeft een beter inzicht in de beschikbare capaciteit en levert een enorme besparing op. Ook de radiotherapeutische capaciteit (apparatuur en personeel) is door het CVZ in kaart gebracht. In 2000 heeft de minister van VWS ingestemd met een versnelde uitbreiding van bestralingsapparatuur, bunkers, radiotherapeuten en radiotherapeutisch laboranten. Het tekort aan bunkers en bestralingsapparatuur zal naar verwachting in 2005 zijn weggewerkt. Ondanks de 47 extra opleidingsplaatsen voor radiotherapeuten en klinisch fysici zal er in 2005 nog steeds sprake zijn van een tekort van gekwalificeerd personeel. Met name bij de radiotherapeutisch laboranten zal het langer duren voor het tekort is weggewerkt.

Het onderzoek werd door CVZ uitgevoerd op verzoek van het ministerie van VWS, ter voorbereiding op de evaluatie op het planningsbesluit radiotherapie in 2005. Omdat centra bij een verdere uitbreiding van de capaciteit moeten kunnen aantonen dat de algemeen aanvaardbare wachttijden stelselmatig worden overschreden, heeft de minister gevraagd een nulmeting naar de wachttijden uit te voeren.
Auteur: John van der Pas (020) 3475605

Mutatiedatum 26/11/2002 14:03:22
Site Meter