Ingezonden persbericht

Persbericht dd. 26-11-2002

**Asielzoekerscentrum A'dam omgedoopt tot vreemdelingengevangenis, momenteel voor illegale Bulgaren

**Vreemdelingenwet gebruikt om mogelijke strafzaken van vreemdelingen af te doen

**Autonoom Centrum verzet zich tegen vreemdelingendetentie en tegen groepsuitzettingen/charters.

Burgemeester Cohen spreekt in deze zaak 'Spirit 2' van criminele illegalen, politiewoordvoerder Florax van overlast en criminaliteit. Veel media nemen die terminologie klakkeloos van hen over.

Maar wie controleert hier de controleurs van SPIRIT 2? Elke verdachte behoort een individueel strafproces te krijgen in de Nederlandse rechtstaat, ook een illegaal heeft daar recht op.
Nu wordt de hele groep via de Vreemdelingenwet 'afgedaan'.

Wat wordt vandaag de dag nu precies met 'crimineel' bedoeld? Illegaliteit wordt tegenwoordig in 1 adem genoemd met criminaliteit; ook wordt illegaliteit strafbaar gesteld. Nu wordt de hele groep tot crimineel uitgeroepen. Er zitten ook schoolgaande kinderen tussen....

'Dort Muiden', de Tijdelijke Nood Voorziening asielzoekers in het Westelijk havengebied van Amsterdam heeft tegenwoordig ook de bestemming vreemdelingengevangenis, als het justitie zo uitkomt. Zoals op dit moment dus, gisteren hielden vreemdelingenpolitie, IND en Kmar een grootschalige oppak-aktie in Amsterdam van Bulgaren en Roemenen en detineerde hen in het TNV-tentenkamp. Ook kinderen zijn hier opgesloten. Woensdag worden zij gedeporteerd, per Roemeens vliegtuig en per charter.

Het Autonoom Centrum is pleitbezorger van vrij verkeer van personen. Zij verzet zich dan ook tegen uitsluiting, opsluiting en uitzetting van vluchtelingen en illegale migranten en zeker tegen dit soort groepsuitzettingen. Justitie en politie spreken steeds van criminele illegalen. De hele groep wordt hiermee gebrandmerkt als criminelen. Deze beeldvorming is zeer gevaarlijk en stigmatiserend. De Nederlandse samenleving krijgt hierdoor een foutief en bevooroordeeld beeld van migranten, mensen die vaak keihard werken om te overleven en iets mee te krijgen van de westerse welvaart. Steeds restriktievere beleidsmaatregelen krijgen op deze manier alle ruimte.

Nederland heeft nu schijnbaar de afspraak met Bulgarije dat deze de paspoorten van de Bulgaren bij aankomst voor bepaalde tijd inneemt plus een stempel plaatst, opdat men voorlopig Blgarije niet uit kan. Dit zou betreffen degenen die al eerder uit Nederland uitgezet zijn. Onder de groep zijn er veel die voor het eerst worden uitgezet. Maar wie controleert of niet de gehele groep zo'n stempel in het paspoort krijgt?
Voor meer informatie Autonoom Centrum 020-6126172 of 06-41527537

++*++*++*++*++*++*++*++*++*++*++*++
web: www.autonoomcentrum.nl
e-mail: ac@autonoomcentrum.nl
telefoon: 020-6126172
maillijst: stuur een mail met als subject
subscribe ac-berichten naar listar@tetter.xs4all.nl giften welkom op giro 6131418 St Afval Amsterdam
++*++*++*++*++*++*++*++*++*++*++*++