Gemeente Dalfsen

22/11/2002

Eerste exemplaar 'deel Dalfsen' cultuurhistorische @tlas Overijssel aangeboden

Op woensdag 27 november overhandigt de heer drs. J. Jansen, directeur van Het Oversticht, het eerste exemplaar van het 'deel Dalfsen' van de cultuurhistorische @tlas van Overijssel aan wethouder G. Veldhuis. Deze digitale @tlas, in de vorm van een cd-rom, bevat informatie over monumenten, archeologie en landschappen van de gemeente Dalfsen. De totale cultuurhistorische @tlas Overijssel bestaat uiteindelijk uit 26 delen. Daarnaast worden er vooralsnog twee delen gewijd aan de bij Het Oversticht aangesloten gemeenten in Flevoland. De @tlas wordt om 14.00 uur in Huize den Berg (Heinoseweg 4) overhandigd.

Virtuele wandeling
Met de cd-rom kan, vanachter een pc, een virtuele wandeling gemaakt worden door de gemeente. Alle bouwkundige en archeologische monumenten zijn in beeld gebracht en voorzien van een toelichting. Ook kan men de exacte locatie van deze monumenten op een groot aantal kaarten raadplegen. Door in te zoomen op delen van de gemeente, de kernen, straten of pleinen, kan men de omgeving van het monument raadplegen.

De kaarten tonen de bijzondere kenmerken van het landschap van de gemeente Dalfsen. Met deze kaarten ontstaat een beeld van de opbouw en geschiedenis van het landschap. Kaarten kunnen in verschillende combinaties worden opgevraagd en uitgeprint. Op de cd-rom zijn honderden foto's van monumenten, landschappen en archeologische vindplaatsen opgenomen.

Een kennisspel, een fotoalbum en een uitgebreide cultuurhistorische begrippenlijst completeren de @tlas.

Toegankelijk en beeldend
Met deze @tlas komt de aanwezige informatie over de cultuurhistorie van de gemeente Dalfsen op een zeer overzichtelijke, toegankelijke en beeldende wijze beschikbaar. Informatie die zowel voor beleidsmakers en de politiek als voor de belangstellende burger interessant kan zijn. Zo kan de cultuurhistorische @tlas Overijssel een belangrijke bijdrage leveren aan bijvoorbeeld de ruimtelijke planvorming in gemeenten en provincie.

Landelijk en stedelijk schoon
Het Oversticht is het genootschap dat zich al sinds 1925 inzet voor de instandhouding en bevordering van het landelijk en stedelijk schoon in de provincie Overijssel en sinds een aantal jaren ook in een deel van Flevoland. De vereniging adviseert gemeentelijke en provinciale overheden over welstand, monumenten en archeologie, en landschapszorg. Ter gelegenheid van haar 75-jarig bestaan, in 2000, besloot zij voor elke gemeente in Overijssel, en een tweetal in de provincie Flevoland (als gemeentelid aangesloten bij Het Oversticht), een digitale cultuurhistorische @tlas over Overijssel en een deel van Flevoland te ontwikkelen.

Verkoopadressen
De cultuurhistorische @tlas dalfsen is te koop bij publieksbalie van de gemeente Dalfsen en bij Het Oversticht in Zwolle, telefoonnummer (038) 421 32 57. Voor de verkrijgbaarheid van de overige delen van de cultuurhistorische @tlas Overijssel en Flevoland kunt u eveneens contact opnemen met Het Oversticht. De prijs ligt tussen 10 en 12,70.

Bezoek voor meer informatie over Het Oversticht ook de website www.oversticht.nl