Gemeente Amsterdam


Amsterdam handhaaft huidige zee- en binnenhavengeldtarief 26 november 2002 - Lisa Neves Gonçalves en Paul van Yperen

Het college van B&W is voorstander van handhaving van de tarieven voor de zeehavengelden en voor een deel van het binnenhavengeld. Om een concurrerende marktpositie te behouden, stelt het college de gemeenteraad voor om de tarieven Bedrijfsvaart voor vrachtschepen voor 2003 niet te verhogen. Voor de overige bedrijfsvaart, de pleziervaart en cruiseschepen wordt het tarief slechts met het voorgeschreven nominale percentage van 4,8 verhoogd.

Jaarlijks worden de tarieven voor het zee- en binnenhavengeld opnieuw vastgesteld waarbij rekening wordt gehouden met een inflatiecorrectie en de marktsituatie. Het college ziet dit jaar - net als vorig jaar - af van verhoging door de huidige onzekere economische vooruitzichten. Amsterdam volgt het besluit van marktleider Rotterdam die heeft aangegeven voor 2003 geen tariefverhoging voor het zee- en binnenhavengeld door te voeren.

Volgens Mark van der Horst, wethouder Haven, presteert de haven nog steeds bovengemiddeld. "Ondanks de economische tegenwind heeft de Amsterdamse haven zijn marktaandeel binnen de zogeheten Hamburg-Le Havre range zelfs weten te vergroten. Amsterdam bezet nu de vierde plaats (voorheen de vijfde) op de ranglijst van grote West-Europese havens. Willen we het grote economisch belang van de haven handhaven, dan zullen we qua tariefstructuur gelijk op moeten gaan met de concurrerende havens ons om heen."

Behandeling van de binnenhavengelden is op 27 november in de Raadscommissie Binnenwaterbeheer en van de zeehavengelden is op 29 november in de Raadscommissie Zeehaven. De gemeenteraad buigt zich op 18 december over de zeehaven-, binnenhaven- en kadegeldverordening.

© Gemeente Amsterdam