Raad voor het openbaar bestuur

Het nieuws van de Rob is op 27 november 2002 bijgewerkt. Overleg met de minister van BZK
14 november heeft het presidium van de Rob gesproken met de minister van BZK over de invulling van het Rob-werkprogramma 2003. De minister gaf hierbij aan op dit moment een advies over grensoverschrijdende samenwerking minder relevant te vinden. Wel is de minister geïnteresseerd in een advies over de modaliteiten van 'de gekozen burgemeester', en over handhaving. Indien adviesaanvragen uitblijven zal de Rob uitgaan van eerdere voorstellen van de Rob betreffende zijn werkprogramma. De secretaris zal in overleg met het DB van de Rob het werkprogramma 2003 formuleren en dit voorleggen aan de voltallige Raad op de Rob-vergadering van 12 december 2002.

Uit de Rob-vergadering van 14 november 2002 De Raad voor het openbaar bestuur heeft tijdens zijn 54e vergadering op 14 november 2002 onder andere gesproken over een advies over bestuurlijke inbedding van veiligheidsregio's en over bestuurlijke modellen voor stedelijke en regionale problemen. Wat betreft veiligheidsregio's onderscheidt de Raad drie mogelijke modellen: een klassiek sturingsmodel (bestuurlijke opschaling), een integratiemodel (bestuurlijke coördinatie) en een risicomodel (functioneel model). De Raad neigt naar een voorkeur voor een integratie-plus-model. In 'normale' situaties lijkt het integratiemodel toereikend, terwijl bij het daadwerkelijk optreden van een ramp bestuurlijke opschakeling (de 'plus' van het model) in de rede ligt. Wat betreft stedelijke regio's heeft de Raad nog geen voorkeur uitgesproken voor een bepaald model.

Voorts heeft de Raad gesproken over deel II van een advies over de modernisering van hoofdstuk 7 van de Grondwet. Een belangrijk onderwerp in dit verband betreft de verordeningsbevoegdheden van de gemeenteraad in het nieuwe duale stelsel. Het is ook mogelijk dat het het college hierbij een rol zou kunnen spelen, bijvoorbeeld in termen van medewetgeving. De discussie hierover zal in het advies worden meegenomen.

Nieuwe Rob-publicatie
Begin december brengt de Rob - in samenwerking met de Vereniging voor Bestuurskunde - de publicatie Na Paars: een nieuwe sturingslogica? uit. Deze publicatie vloeit voort uit de gelijknamige conferentie die de Rob en de VB in mei van dit jaar hielden. In de bundels zijn bijdragen opgenomen van prof. dr. N.J.M. Nelissen, prof. dr. A.B. Ringeling, prof. mr. dr. I.Th.M. Snellen, dr. F. Hendriks, prof. dr. P.W. Tops, prof. dr. T.E.D. van der Grinten, dr. M. Noordegraaf en prof. dr. J. A. van Kemenade. Met deze publicatie beogen de Rob en de VB bij te dragen aan een discussie over sturingsvraagstukkenin het publieke domein. Voor nadere informatie en bestellingen kan contact worden opgenomen met het Rob-secretariaat.