Arrondissementsparket Middelburg

Middelburg, 27 november 2002

Snelheidsovertreding Veerse huisarts

Het instellen van Hoger Beroep door het OM tegen het ontslag van alle rechts-vervolging van de Veerse huisarts door de kantonrechter heeft in de Zeeuwse samenleving en in de pers veel beroering teweeg gebracht.

Nu de zaak in tweede instantie door de rechter is beoordeeld wil het OM graag haar achterliggende motivering van het Hoger Beroep nader uitleggen.

Het is aan het OM om wel of niet te vervolgen. Niet voor niets zijn er snelheids-beperkingen ingesteld. Deze zijn er voor de veiligheid van de medeweg-gebruikers. Forse snelheidsovertredingen zoals deze, te weten 102 km binnen de bebouwde kom, kunnen levensgevaarlijke situaties opleveren, waarbij (dodelijke) verkeersslachtoffers kunnen vallen.
De vraag is of een huisarts de maximum snelheid in forse mate mag overschrijden. Voor artsen is geen wettelijke regeling van kracht. Dit in tegenstelling tot de zgn. voorrangsvoertuigen van politie, brandweer en ambulance. Die voertuigen mogen onder omstandigheden de maximum snelheid overtreden. Zij voeren daarbij zwaailicht en sirene. Bestuurders van voorrangsvoertuigen worden getraind in het rijden onder die omstandigheden. Het rijden met zwaailicht en sirene is tevens aan strikte interne regels gebonden. Dat houdt in, dat met de grootst mogelijke voorzichtigheid dient te worden gereden en dat onder alle omstandigheden de verkeersveiligheid gewaarborgd moet blijven.

In deze specifieke zaak was sprake van een zeer forse overschrijding van de maximaal toegestane snelheid. De arts reed namelijk 102 km (na correctie) binnen de bebouwde kom. Hij was onderweg naar een persoon die onmiddellijke medische hulp nodig had. Bovendien, zo bleek ter zitting, waren er ook nog twee ambulances onderweg die reden met zwaailicht en sirene. De vraag is of onder die omstandigheden een beroep gedaan kan worden op noodtoestand. Gelet op de forse snelheidsovertreding binnen de bebouwde kom heeft het OM gemeend deze zaak voor te moeten leggen aan de rechter. Zowel door de kantonrechter als door de rechtbank is de arts ontslagen van alle rechtsvervolging. De rechter heeft in dit specifieke geval geoordeeld, dat de arts onder die omstandigheden zo hard mocht rijden.

Telkenmale zal het OM soortgelijke overtredingen dienen te toetsen. Daarbij dient een afweging te worden gemaakt tussen de dringende noodzaak en de verkeersveiligheid. Bij dit soort forse snelheidsovertredingen zal de lat hoog worden gelegd door het OM en is rechterlijke toetsing in voorkomende gewenst.
Immers blijft de vraag onder welke omstandigheden waar de grens ligt. Mag 150 km per uur dan ook nog? Het OM heeft de zaak aan de rechter voorgelegd om hier duidelijkheid over te krijgen. Zou het OM dit soort zaken zonder meer seponeren, dan zou dat voorshands een vrijbrief zijn voor diegene die (oprecht) menen te hard moeten rijden.