Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 190
Datum: 26 november 2002

PROVINCIE SUBSIDIEERT
ELF RECREATIE EN TOERISME-PROJECTEN

In de periode 1 juli tot 1 oktober zijn er zestien projecten ingediend in het kader van de Verordening Recreatie en Toerisme Fryslân. De provincie subsidieert elf van deze projecten. Hiermee is ¤ 234.772 van de beschikbare ¤ 356.125 verdeeld. Het restant wordt meegenomen in de zogenaamde tweede tender, waarvoor van januari tot april 2003 projecten in gediend kunnen worden. Opvallend is de goede kwaliteit van de projecten en de sterke bijdrage die de projecten leveren aan de recreatieve mogelijkheden in Fryslân.

Een overzicht van de gehonoreerde projecten:

Wetterskip Lauwerswâlden - De Zwemmer, eerste fase Het totale project betreft de aanleg/verhoging van de kaden, het baggeren van de Zwemmer, de aanleg van natuurvriendelijke oevers, de realisatie van ecologische verbindingszones, de inrichting van natuurterreinen en de aanleg van recreatie objecten zoals een fietspad en aanlegplaatsen. Het is een meerjarig project, subsidie wordt gevraagd voor de in 2003 te realiseren aanlegplaatsen. Gevraagd wordt een bijdrage van ¤ 22.500,00. Geadviseerd wordt een subsidie te verlenen van maximaal ¤ 22.500,00 in de kosten voor de aanlegvoorzieningen die gerealiseerd worden in 2003.

Doolhofpark Dundelle - Belvedère
Het project is een initiatief van het doolhofpark samen met het Fryske Gea en het betreft de plaatsing van een belvedère met daarin panelen met informatie over het naastgelegen natuurgebied in eigendom van het Fryske Gea. De belvedère is gratis toegankelijk voor iedereen (dus niet alleen voor de bezoekers van het doolhofpark). Gevraagd wordt een bijdrage van ¤ 25.000,00. Wij vinden de gevraagde bijdrage te hoog in verhouding tot de bijdrage van de twee initiatiefnemers. Geadviseerd wordt het tekort van ¤ 50.000,00 door de drie partijen, te weten Fryske Gea, Dundelle en de provincie, te delen. Dit komt neer op een bijdrage van ¤ 16.667,00 voor de provincie.

Stichting It Damhûs - Varen vanuit het It Damhûs
Het project betreft het nemen van een aantal maatregelen zodat vanuit het Openlucht laagveenderijmuseum It Damhûs met historische vaartuigen met bezoekers naar het Sûdergemaal en naar de overblijfselen van de vervening bij Pier's Hiem kan worden gevaren om de bezoekers in het veld kennis te laten maken met de historie van de streek. De maatregelen hebben betrekking op de restauratie van de oude historische poldersluis en het laten bouwen van een turfbok voorzien van een elektrische aandrijving. Gevraagd wordt een bedrag van ¤ 39.125,00. In onze verordening is opgenomen dat de subsidie in geen geval meer bedraagt dan de helft van het deel van de subsidiabele projectkosten dat ten laste van de aanvrager blijft, na aftrek van de financiële bijdragen uit andere hoofde. Het tekort (na aftrek van andere bijdragen) is ¤ 50.812,50. Dus de provinciale bijdrage is ¤ 25.407,00 (afgerond). Wij adviseren u akkoord te gaan met deze subsidie.

Stichting Yeb Hettinga Skoalle - Archeologisch steunpunt Wynaldum fase 2 (inclusief ondersteunpunt Firdgum) Het project betreft het vervolmaken van het archeologische steunpunt. Daarvoor is nodig een interactieve video in Wijnaldum, een tentoonstelling in Firdgum en de presentatie en de opening van het ondersteunpunt in Firdgum. Gevraagd wordt een bedrag van ¤ 25.863,88. Uitgesloten van subsidie zijn de openingskosten van ¤ 3.403,35. De subsidiabele projectkosten zijn ¤ 77.500,36. Na aftrek van de bijdragen van overigen, ontstaat een tekort van ¤ 22.500,36. Voorgesteld wordt een subsidie van ¤ 10.251,00 te verlenen conform de regeling de helft van het tekort.

Gemeente Harlingen - De toerist wegwijs
Het project betreft het realiseren van een nieuwe wandelroute, de vertaling van een 'oude' wandelroute, de toeristische bewegwijzering binnenstad, groene ring en parkeren, aanduidingen Westerzeedijk en aanduidingen op monumenten in drie fasen. Niet alle activiteiten komen voor subsidie in aanmerking te weten de bewegwijzering parkeren (door aanvrager reeds aangegeven) en de in het verleden aangebrachte bewegwijzering binnenstad. Aanvrager geeft aan dat deze nimmer heeft voldaan en is verwaarloosd omdat een structureel onderhoudsbudget ontbrak. Wij achten deze post niet voor subsidie in aanmerking komen omdat het herstel een reguliere taak van de gemeente is en hoort tot het reguliere beheer en onderhoud. Gevraagd wordt een bedrag van ¤ 39.900,00. De totale subsidiabele projectkosten zijn ¤ 46.200,00. Wij adviseren een subsidie van 50% van de subsidiabele projectkosten te verlenen, te weten ¤ 23.100,00.

Gemeente Franekeradeel - Versterking waterrecreatie Het project betreft de uitbreiding en kwaliteitsverbetering van het voorzieningenniveau ten behoeve van de watersport door middel van het realiseren van sanitaire voorzieningen, het realiseren van water/stroomvoorzieningen aan de Oostelijke Industrieweg en het plaatsen van informatiepanelen bij de verschillende aanlegmogelijkheden. Op deze panelen komt informatie met betrekking tot de omgeving, wat er te doen is aan activiteiten en waar men terecht kan voor verdere informatiebij de verschillende aanlegmogelijkheden. Deze maatregelen worden met name genomen voor watersporters die de Kleiroute varen en dus Franeker aandoen. Gevraagd wordt een bijdrage van ¤ 40.000,00. Geadviseerd wordt een subsidie van ¤ 30.000,00 te verlenen. Conform onze regeling komen de kosten van de aankoop van een pand niet voor subsidie in aanmerking. Daarnaast komt de voorgestelde water/stroomvoorziening aan de Oostelijke industrieweg niet voor subsidie in aanmerking. De water/stroomvoorziening op de gesitueerde plaats langs het Van Harinxmakanaal levert veel problemen op vaarwegbeheerstechnisch en nautisch gebied op. Tevens geldt dat voor de realisatie van deze voorziening een vergunning in het kader van de Vaarwegenverordening Fryslân gevraagd te worden.

Gemeente Ameland - Reconstructie fietspad Oosterhiemweg Het project betreft het verbreden van het fietspad van 50 cm naar 150 cm. Dit door veel fietsers gebruikte pad geeft een betere aansluiting op het fietspadennet ten noorden van Koudenburg en op de andere fietspaden. Project is eerder ingediend geweest voor het Fonds Recreatiebelangen jaar 2002. Is door de aanvrager ingetrokken omdat fietspad niet in 2002 gerealiseerd zou worden. Voor deze tender opnieuw ingediend. Gevraagd wordt een bedrag van ¤ 5.000,00. Aangezien de BTW in 2003 gecompenseerd kan worden, zijn de subsidiabele projectkosten hieraan aangepast. Voorgesteld akkoord te gaan met een bijdrage van ¤ 4.347.00.

Tryater - Kening Lear
Het project betreft de realisatie van het spektakelstuk Kening Lear in het Fries Paardencentrum te Drachten van 24 mei tot en met 27 juni 2003. Gevraagd wordt een subsidie van ¤ 40.000,00. Voorgesteld wordt de gevraagde bijdrage te verlenen.

Museum Willem van Haaren - Fotoproject Domela en Friesland Het project betreft een buitenpresentatie van 20 foto's gemaakt door Jan Munnik op panelen van personen waarmee Domela een band had. Deze zijn gefotografeerd op een plek in Friesland waar zij woonden of werkten of op een plek waar zich een gebeurtenis heeft afgespeeld, waarin Domela en de persoon een rol speelden. De tentoonstelling is reeds afgesloten en nu wil het museum de foto's in de openlucht presenteren. De buitenpresentatie blijft drie jaar staan. Door Johan Frieswijk en Yme Kuiper wordt een boekje geschreven, hierin is tevens een autoroute opgenomen langs de panelen. Een afzonderlijke fietsroute gaat langs 10 panelen. De tentoonstelling is zo gemaakt dat deze mee kan reizen en in een ruimte/museum geplaatst kan worden. Gevraagd wordt een bedrag van ¤ 10.000,00. Geadviseerd wordt akkoord te gaan met de gevraagde bijdrage.

Vereniging Plaatselijk Belang Tijnje en Vereniging Plaatselijk Belang Nij Beets - Natuur-, cultuur- en kunstfietsroute Tynje-Nij Beets Het project betreft een fietsroute door een cultuurhistorisch bepaalde natuuromgeving langs plaatselijke kunstenaars, exposities, beeldentuinen en musea en het hierbij in ere herstellen van historisch erfgoed door de overzet bij Ulesprong weer in de vaart te brengen. De fietsroute kan aangesloten worden op de pontjesroute en geeft goede mogelijkheden naar de in de omgeving liggende natuurgebieden. Gevraagd wordt een bedrag van ¤ 40.000,00. Voorgesteld wordt akkoord te gaan met onze maximale bijdrage per project van ¤ 40.000,00.

Gemeente Vlieland - Herinrichting dorpsstraat Vlieland Het project betreft de herinrichting van de dorpsstraat (het centrale winkel- en horecagebied). Daarbij worden problemen met de wateroverlast, de beplanting, de vuiluitworp van de riolering, verkeersconflicten en de kwaliteit van het straatbeeld aangepakt. Veel van de activiteiten behoren tot de reguliere beheers- en onderhoudstaken van de gemeente zoals regenwaterleiding naast het riool, het herleggen van de oude bestrating. Voor subsidie komen enkel maatregelen in het kader van recreatie en toerisme in aanmerking, dit zijn aankleding straat en de fietsenrekken. Daarnaast wordt subsidie gevraagd voor de jaren 2003 en 2004. Wij verlenen conform onze verordening geen meerjarige subsidies. Resumerend: conform onze regeling zijn van subsidie uitgesloten de eerder genoemde kostensoorten en activiteiten die in het jaar 2004 plaats zullen vinden. Gevraagd wordt een bedrag van ¤ 40.000,00. Wij adviseren het college akkoord te gaan met een bijdrage van ¤ 12.500,00, zijnde de helft van de subsidiabele projectkosten voor het jaar 2003.