Gemeente Breda

Persberichten

27-11-2002

Structuurvisie IJpelaar in januari in consultatie

Het college heeft de concept structuurvisie IJpelaar vrijgegeven voor consultatie. Omdat de drukke decembermaand niet de meest geschikte consultatieperiode is, heeft het college tevens besloten pas in januari betrokkenen naar hun mening te vragen. Direct na de jaarwisseling wordt in IJpelaar huis-aan-huis een krant bezorgd waarin naast een samenvatting van de visie ook de vervolgprocedure wordt toegelicht.

De structuurvisie IJpelaar moet de opmaat vormen naar een nieuw bestemmingsplan. Nu er allerhande ontwikkelingen in en rondom de wijk gaande zijn, blijkt dat dit 10 jaar oude plan niet meer toereikend is. De bewoners van de nieuwe wijk Wolfslaar, met 750 nieuwe woningen, zullen in de toekomst gebruik gaan maken van voorzieningen in IJpelaar. Daarnaast vertrekken diverse garagebedrijven uit IJpelaar en moet er een nieuwe invulling aan deze locaties worden gegeven.

Bij al die ontwikkelingen wordt in de structuurvisie het uitgangspunt passend in de bestaande wijkstructuur gehanteerd. Uit de analyse die samen met de Wijkraad en winkeliers van de Burcht werd opgesteld, bleek namelijk dat de wijk zeer gewaardeerd wordt. Nieuwe ontwikkelingen moeten de wijk versterken. Zo is gebleken dat de wijk door haar populariteit weinig verloop kent. Het gevolg is dat 44% van de bewoners ouder is dan 55+. Om de gewenste verjonging door doorstroming te bereiken, is de bouw van extra appartementen voor ouderen in de wijk nodig. Bouwlocaties in IJpelaar zijn met name te vinden aan de Loevesteinstraat. Deze straat wordt daarmee aangemerkt als een intensiveringszone die een nadere stedenbouwkundige uitwerking gaat krijgen

Omdat straks ook bewoners van Nieuw Wolfslaar gebruik gaan maken van voorzieningen in IJpelaar moeten deze aangepast worden. Zo wordt rekening gehouden met uitbreiding van het winkelcentrum De Burcht. Sociaal maatschappelijke voorzieningen worden zoveel mogelijk ingepast op herontwikkelingslocaties. Dit zijn bijvoorbeeld locaties die vrijkomen na vertrek van enkele garagebedrijven uit de wijk. Bij het onderwerp verkeer wordt de voorkeur uitgesproken voor een 30 km zone en een gewenste verbetering van de verkeerssituatie bij de Zwijnsbergenstraat ter hoogte van het winkelcentrum. Voor het langzaam verkeer wordt gesproken over verbeteringen tussen de wijk IJpelaar en Nieuw Wolfslaar en recreatieve routes naar de landelijke omgeving zodat ook bewoners van IJpelaar meer gebruik kunnen maken van het omringende landelijke gebied.

De consultatie vindt pas in januari plaats. Het integrale plan is vanaf nu al wel te vinden op deze website.

Breda, 27 november 2002

Zie ook: Breda Bericht 'Structuurvisie IJpelaar: consultatie in januari 2003'