Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

14 november 2002

Helena van Dam met "Leven na de angst" naar Utrecht.

Na vijftien succesvolle voorstellingen in Amsterdam en Rotterdam gaat Helena van Dam het land in. Van oktober 2002 tot en met april 2003 zal ze de cabaretvoorstelling "Leven na de angst" spelen in elf theaters in Nederland, van Groningen tot Heerlen. Op 29 november speelt ze in De Roze Wolk in Utrecht (aanvang 21.00 uur).

In "Leven na de angst" speelt Eric Kollen een unieke vrouw, Helena van Dam. Ze is een secretaresse die haar vak serieus neemt; ze is hivpositief, zelfbewust en energiek en ze geniet enorm van het leven. Ze is soms ziek maar nooit zielig, ze is eerlijk en brutaal, en ze levert met groot genoegen commentaar op zichzelf en op haar omgeving: de dokters en de tandarts, de mannen in het cafe, haar chefs en haar vriendinnen.

"Leven na de angst" is het eerste soloprogramma van Eric Kollen. De voorstelling was vorig jaar uitgebreid in het nieuws, omdat Helena van Dam een heel nieuw licht werpt op leven met hiv in deze eeuw. Ze is een vrouw uit een 'nieuwe generatie' mensen met hiv, voor wie hun ziekte wel hinderlijk is, maar geen drama. Mensen die werken, studeren, liefhebben en hun pillen slikken. Die, omdat ze vroeger een dodelijke ziekte hadden, anders zijn gaan aankijken tegen hun eigen leven en de maatschappij. En die vernieuwende perspectieven hebben ontwikkeld op de gezondheidszorg.

De voorstelling bestaat uit liedjes en verhalen. Het is zeker geen "klassiek" travestie-programma, maar een integere vertolking van een vrouwenrol. Helena laat haar publiek zien hoeveel onverwachte mogelijkheden het leven opeens te bieden heeft als je gewoon ophoudt met bang zijn. Haar credo is: je vrijheid is nooit groter dan je lef.

"Leven na de angst" is een voorstelling in het genre 'muzikaal cabaret'. Ontroerend, regelrecht hilarisch, swingend en soms heel kritisch en serieus. De teksten zijn van Eric Kollen, de muziek is geschreven door Eric Swakman (tevens pianist). Willem Dijsselhof speelt bas.

De actuele speellijst staat op www.helenavandam.nl.