Provincie Noord-Holland

Onthulling 12 meter hoog kunstwerk Richard Deacon op knoop A9-N205 Dat asfalt en kunst heel goed kunnen samengaan is vanaf 29 november 2002 te zien op één van de Noord-Hollandse wegen. De aansluiting van de nieuwe provinciale weg door de Haarlemmermeer (N205) met Rijksweg A9 bij het Rottepolderplein Zuid krijgt een kunstzinnig accent. De officiële onthulling van het kunstwerk door de maker, de Brit Richard Deacon en gedeputeerde De Boer vormt het feestelijk sluitstuk van dit wegenproject.

Richard Deacon heeft gezorgd voor een bijzondere markering. Zijn kunstwerk, dat in opdracht van de provincie Noord-Holland is gemaakt, krijgt een prominente plek temidden van de A9, de N205 en de 5e baan van Schiphol. Het 12 meter hoge beeld is zowel vanaf de weg als vanuit de lucht te zien.

De afgelopen maanden is in het Belgische Boom (bij Antwerpen) gewerkt aan de constructie van het kunstwerk. De sculptuur bestaat uit roestvrijstalen ringen die worden verbonden door bronzen palen. Het geheel staat op drie roestvrijstalen poten. Bijzonder is het feit dat boven en onder ten opzichte van elkaar zijn gedraaid, waardoor van verschillende kanten een ander perspectief geboden wordt.

In de nacht van 20 op 21 november wordt het kunstwerk in delen vervoerd naar de plek van bestemming. Om ongeveer 12.00 uur s middags (21 november) komt het bijzondere transport aan bij de knoop A9-N205. Bouwers zijn dan nog ruim 4 dagen bezig met het monteren. Het sluitstuk is de officiële opening door kunstenaar Richard Deacon en gedeputeerde Wegen, Verkeer en vervoer, de heer De Boer.

In maart is de nieuwe provinciale weg, de N205 in gebruik genomen. De N205 loopt vanaf het Rottepolderplein Zuid (A205 / A9) langs Hoofddorp in de richting van Nieuw-Vennep. De 15 kilometer lange weg speelt een belangrijke rol in het bereikbaar houden van Haarlemmermeer. De weg ontlast de wegen tussen Haarlem en Hillegom en maakt de sluiproutes over smalle polderwegen overbodig.

Inlichtingen: Godfried Rijssemus, tel. (023) 514 52 63 Inlichtingen voor de pers: Sacha Boedijn, tel. (023) 514 44 58

Daarnaast zorgt de N205 voor een goede ontsluiting van de nieuwbouwwijken bij Vijfhuizen, Nieuw-Vennep (Getsewoud) en Hoofddorp (Floriande).

Sacha Boedijn 20-11-2002 13:52:00