UNIVERSITEIT TWENTE

Eredoctoraat Universiteit Twente voor Anthony Giddens

41e dies natalis in teken van lasertechnologie

De Universiteit Twente reikt op 29 november een eredoctoraat uit aan prof. Anthony Giddens, directeur van de London School of Economics and Political Science, en een belangrijke adviseur van de Britse premier Tony Blair. Giddens krijgt het eredoctoraat uitgereikt tijdens de viering van de 41ste Dies Natalis van de UT. De jaarlijkse diesrede wordt bij die gelegenheid uitgesproken door prof.dr. Klaus Boller, hoogleraar Laserfysica. Boller, die bekend is door het opslaan van licht -'frozen light'- ziet in lasers een goede 'enabling technlogy' voor de ontwikkeling van volledig optische computers. De dies-viering vindt plaats in de Grote Kerk in Enschede.

Giddens komt het eredoctoraat nu in ontvangst nemen, omdat hij in 2001 niet in de gelegenheid was de achtste lustrumviering bij te wonen. Eredoctoraten zijn toen uitgereikt aan Vinton Cerf, George Whitesides en Manuell Castells.
Giddens is directeur van de London School of Economics and Political Science, en was onder meer hoogleraar sociologie en Fellow aan King's College in Cambridge. Hij publiceerde 36 boeken die in meer dan 30 talen zijn vertaald. Zijn visie 'Third Way' is een belangrijke tussenweg in sociaal-democratie en neo-liberalisme. Hij adviseerde daarin Tony Blair en de Amerikaanse president Bill Clinton. Zijn werk vormt een belangrijke inspiratiebron voor de faculteit Bedrijf, Bestuur en Technologie van de Universiteit Twente, aldus zijn erepromotor prof.dr. Romke van der Veen.

Biljarten met licht
De dies-viering van de UT staat verder in het teken van lasers. De diesrede wordt uitgesproken door prof.dr. Klaus Boller, hoogleraar Laserfysica aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Zijn rede, getiteld 'With lasers towards new frontiers', illustreert de opmars van de laser als enabling technology in de hele samenleving. Om te beginnen al in de huiskamer, waar de laser in de cd- of dvd-speler niet meer dan vijf cent kost, en toch onmisbaar is. Boller schetst echter ook fascinerende nieuwe toepassingen, zoals het 'bevriezen van licht' -tijdelijk opslaan met behoud van alle eigenschappen- of het maken van pulsen die zo kort zijn dat het licht zich gaat gedragen als kogeltjes die kunnen botsen of samensmelten. Een combinatie van deze lasertoepassingen levert nieuwe bouwstenen voor de optische computer, die veel sneller veel meer data kan verwerken dan de huidige systemen die gebaseerd zijn op elektronentransport.

Ondernemersprijs
Bij de dies wordt ook de jaarlijkse Van den Kroonenbergprijs voor Jong Ondernemerschap uitgereikt, door de voorzitter van de Stichting Universiteitsfonds Twente. In aanmerking voor deze prijs, genoemd naar de grondlegger van de 'ondernemende universiteit', wijlen prof. H.H. van den Kroonenberg, komen jonge ondernemers die zich onderscheiden door een innovatief product of vernieuwende bedrijfsvoering, en die een relatie hebben met de Universiteit Twente. Vaak gaat het om spin-off ondernemingen van de UT.

Noot voor de pers
De diesviering van de Universiteit Twente begint op 29 november om 14.30 uur in de Grote Kerk, Oude Markt, Enschede. Aansluitend aan de academische plechtigheid is er om 16.30 uur een receptie in de Twentse Schouwburg.

Van de rede van Boller is een uitgebreidere samenvatting verkrijgbaar bij onderstaande contactpersoon.

Contactpersoon voor de pers: ir. Wiebe van der Veen, tel 053 4894244/
06 45 382 730, email w.r.vanderveen@utwente.nl of wiebe.veen@o2.nl
26 nov 02 10:42