Gemeente Zevenaar

TBC onderzoek in Zevenaar

Om inzicht te krijgen in de mate van TBC besmetting roept Hulpverlening Gelderland Midden regelmatige bezoekers van het gebouw Waringin van de Stichting Dewan Maluku in Zevenaar op om zich te laten testen op TBC. Het onderzoek vindt plaats op vrijdagavond 29 november in het gebouw de Waringin van de Stichting Dewan Maluku, vanaf 19.00 20.00 uur.

Op 16 oktober is bij Hulpverlening Gelderland Midden een besmettelijke vorm van tuberculose bij een 21-jarige inwoner uit Zevenaar gemeld. De persoon in kwestie wordt behandeld, het gaat verder goed. Standaard procedure bij een besmetting is dat de directe omgeving van de persoon nader wordt onderzocht. Uit dit onderzoek is eind vorige week gebleken dat in de directe omgeving een aantal mensen besmet is.

Op grond van deze resultaten, is het gewenst dat het onderzoek wordt uitgebreid. In de besmettingsperiode heeft de patiënt veel tijd doorgebracht in het gebouw Waringin van de Stichting Dewan Maluku, aan de Didamseweg 42 a in Zevenaar. De regelmatige bezoekers worden daarom onderzocht.

Onderzoek 29 november

De gemeente Zevenaar, i.c. de wethouder Volksgezondheid, de heer Louis Jansen, is op de hoogte en aangesloten bij het onderzoek. Ook zijn contacten gelegd met het bestuur van de Stichting. Alle medewerking wordt verleend om zoveel mogelijk mensen te laten onderzoeken. Bezoekers van het pand worden door middel van posters, folders en via, via geïnformeerd en opgeroepen deel te nemen aan het onderzoek.

Het onderzoek door een team van Hulpverlening Gelderland Midden vindt plaats op vrijdagavond 29 november 2002. De gezette mantoux wordt op maandagavond 2 december tussen 19.00 20.00 uur beoordeeld.

Op deze manier krijgt Hulpverlening Gelderland Midden inzicht in de besmettingsgraad en kunnen eventuele verdere stappen worden gezet.

Besmetting

De besmettingsweg gaat via hoesten waarbij bacteriën in de lucht blijven zweven en door anderen ingeademd kunnen worden. Meestal moet men langduriger in dezelfde ruimte verblijven om daadwerkelijk besmet te raken. De eventuele besmetting kan plaats hebben gevonden tussen juni en 16 oktober.

Informatie

Voor eventuele vragen of nadere informatie over tbc kunnen bezoekers van het buurthuis bellen met sector Volksgezondheid/GGD van Hulpverlening Gelderland Midden. Tussen 13.00 17.00 uur is speciaal hiervoor een telefoonnummer opengesteld, 026 377 5400.