Vereniging Nederlandse Gemeenten

Nieuw initiatief om verspreiding HIV/AIDS in Afrika tegen te gaan (27/11/02)

Tijdens het Zesde Nationaal Congres SOA*HIV*AIDS op 29 november 2002 ondertekenen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), STOP AIDS NOW! en The Alliance of Mayors and Municipal Leaders on HIV/AIDS in Africa een samenwerkingscontract om de verspreiding van hiv of aids tegen te gaan. Met inzet van stedenbanden en gerichte steun aan verenigingen van Afrikaanse gemeenten ondersteunen Nederlandse gemeenten lokale bestuurders in Afrika bij het ontwikkelen van lokale aidsprogramma's.

UNAIDS schat het aantal mensen in zuidelijk Afrika dat met hiv of aids leeft op ruim 29 miljoen. Hiv en aids tasten de fundamenten van de gehele samenleving aan. De ernstige gevolgen van de epidemie manifesteren zich zeer nadrukkelijk op gemeentelijk niveau. Lokale economieën worden bedreigd en de vraag naar zorg en opvang stijgt sterk. Burgers zoeken hun toevlucht bij de overheid die het dichtst bij hen staat: de gemeente. Lokaal leiderschap en initiatief is dus van het grootste belang.

De Alliance of Mayors and Municipal Leaders on HIV/AIDS in Africa spant zich sinds 1997 in om lokaal leiderschap in de strijd tegen aids te bevorderen. De VNG en STOP AIDS NOW! onderkennen het belang van deze inspanningen en willen deze actief ondersteunen. In de overeenkomst die vrijdag wordt ondertekend spreken de drie partijen af dat ze zich gezamenlijk inzetten om de gemeentelijke aanpak van de aidsepidemie in Afrika te versterken.

STOP AIDS NOW! heeft VNG International (de organisatie voor internationale samenwerking van de VNG) gevraagd een tweejarig programma uit te voeren gericht op de versterking van de gemeentelijke aanpak van hiv en aids. Onderdelen van dit programma worden in Namibië, Zuid-Afrika, Swaziland en Tanzania uitgevoerd. In Nederland richt het programma zich op het betrekken van lokale politici bij de mondiale aidsproblematiek.

Den Haag, 27 november 2002

Voor beleidsinformatie: VNG-NET
VNG gelieerde websites