Ingezonden persbericht


Steunpunt Minderheden Overijssel
expertisecentrum voor multiculturele ontwikkeling

Persbericht, 27 november 2002.

Werkconferentie gevolgen Vreemdelingenwet 2000 en Terugkeerbeleid 'Laverend tussen Rijksbeleid en zorgplicht'
Datum: vrijdag 29 november 2002
Tijd: van 9.30 -14.00 uur
Plaats: Provinciehuis, Luttenbergstraat 2 in Zwolle

Onderzoek: gemeenten laveren tussen rijksbeleid en zorgplicht Het Steunpunt Minderheden Overijssel (SMO) en de provincie Overijssel organiseren voor de tweede keer een werkconferentie over de problematiek rond uitgeprocedeerde asielzoekers. Gemeenten gaan verschillend om met de problemen, laverend tussen strikte uitvoering van het rijksbeleid en zorgplicht. Tijdens de conferentie presenteert het SMO onder andere de laatste uitkomsten van het onderzoek naar de gevolgen van de vreemdelingenwet 2000 en het terugkeerbeleid in Overijssel. De volledige uitkomsten presenteren wij op de werkconferentie.

Uitkomsten: 1200 personen op straat gezet
Uit inventarisatie blijkt dat in de verschillende Overijsselse gemeenten van bijna 170 personen de voorzieningen zijn stopgezet (tussen1-9-2001 en 1-9-2002). Het betreft zowel alleenstaanden als ook gezinnen met kleine kinderen. Vanuit de centrale opvang (bijvoorbeeld asielzoekerscentra) zijn in Overijssel vanaf 1 januari naar schatting bijna 1200 personen op straat gezet. Slechts een klein deel daarvan keert terug naar het land van herkomst of vertrekt naar een ander land. Voorts is gebleken dat steeds meer gemeenten noodopvang realiseren.

Ama's zonder voorzieningen
Voor de alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) geldt dat ook zij zonder voorzieningen zullen komen. Zeker 40 inmiddels 18-jarige ama's zullen binnenkort het bericht krijgen dat zij binnen 28 dagen het land moeten verlaten en daarna het recht op opvang en toelage verliezen. Ook veel andere jongere asielzoekers wacht een vergelijkbare toekomst.

Programma werkconferentie
09.30 uur Opening door gedeputeerde, de heer J.G. Kristen 09.45 presentatie uitkomsten onderzoek door mevrouw F. Hermsen (SMO) 10.00 Debat tussen portefeuillehouders van de gemeente Deventer, de heer Fleskes, en de gemeente Haaksbergen, mevrouw M. van Beek, onder leiding van de heer H. Pape (Redacteur weekblad de Roskam)
10.30 Discussie in Lagerhuisstijl over lokale problematiek onder leiding H. Pape 11.45 lunch
12.30 Workshops (zie onderstaand)
13.30 korte terugkoppeling uit workshops en afsluiting door J.G. Kristen

Workshop 1: Alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) onder leiding van mevrouw B. Claassen (Nidos) en mevrouw F. Hermsen (SMO)

Workshop 2: Gezondheidszorg en illegaliteit onder leiding van mevrouw M. van de Weerd (Vluchtelingenwerk AC Zevenaar) en mevrouw Ch. Walg (GGD Stedendriehoek)

Workshop 3: Kerken en maatschappelijke opvang onder leiding van de heer P. Dullaert, (RK pastor Deventer) en de heer E. Edens (Leger des Heils / Centrum voor Maatschappelijke opvang Enschede)