MUSEON

Mammoeten in Eurazië: specialistenserie geologie in Museon

Evolutie en verspreidingsgeschiedenis van mammoeten in Eurazië Vrijdag 29 november staat in het teken van de evolutie en verspreidingsgeschiedenis van mammoeten in Eurazië. Gastspreker is Dick Mol.

In de zomer van 1997 hebben nomaden op het Taimyr Schiereiland in het hoge noorden van Siberië het goedbewaarde karkas gevonden van een mammoet. Het team, onder leiding van Dick Mol en Bernard Buigues, besloot het karkas op een bijzondere manier op te graven. Het enorm blok diepgevroren aarde met daarin de resten van de mammoet werd overgevlogen naar een onderzoekslaboratorium. Discovery Channel deed hiervan verslag. Dick Mol vertelt over de evolutie van mammoeten en houdt een presentatie met dia's over deze opgraving. Dick Mol is één van de grootste mammoetkenners in de wereld. Hij heeft vele publicaties en lezingen over dit onderwerp op zijn naam staan.

Specialistenserie
Tot en met 20 december organiseert het Museon in Den Haag op vrijdagmiddag de 'Specialistenserie najaar 2002'. De cursustijden zijn van 14.00 tot 16.00 uur.

Nieuwe ontwikkelingen in de aardwetenschappen worden op populair-wetenschappelijke wijze belicht door specialisten van universiteiten, onderzoeksinstituten en musea. Het publiek wordt geïnformeerd over ontwikkelingen van o.a. klimaat, oceanen, vulkanen, aardbevingen en winning van grondstoffen.

Programma Specialistenserie najaar 2002
29 november: Dhr. D. Mol:
De evolutie en verspreidingsgeschiedenis van mammoeten in Eurazië 6 december: Dr. P.Th. Meijer (Universiteit van Utrecht, Faculteit aardwetenschappen):
Plaatconvergentie in het Middellandse zeegebied: oorzaak en gevolg 13 december: Dr. J. Smit (Vrije Universiteit, Faculteit Aard- en Levenswetenschappen):
Het 'Chicxulub Drilling project', nader onderzoek van de inslagkrater van de Krijt-Tertiair-grens
20 december: Prof. Dr. J. Urai (Universiteit Aken): Hoe de aarde haar warmte verliest

De kosten van de lezing bedragen 7,50 euro, te voldoen aan de kassa van het Museon.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met afdeling Marketing tel. 070-3381423/ e-mail: info@museon.nl

Openingstijden en prijzen
Het Museon is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 - 17.00 uur. In de schoolvakanties is het Museon ook op maandag geopend. De toegangsprijs voor personen van 12 jaar en ouder bedraagt e 6,-. Kinderen van 4 - 11 jaar betalen e 3,- en ouders van een 65+Pas en CJP e 5,-. Museum jaarkaart is geldig. Bij groepen van minimaal 20 personen geldt een korting van e 0,50 per persoon

27 nov 02 15:47