FNV Bouw


De Geus ziet schilders en gww'ers toch staan

Vrijdagmiddag 29 november ontvangt CDA-minister De Geus een delegatie van FNV Bouw. Dit als direct gevolg van de kolkende bijeenkomsten op maandag 25 november, waarop in totaal 1200 schilders en gww'ers hun ongenoegen uitten. Niet alleen over het ontbreken van werk in de winter en de dreigende afschaffing van de 'winter-WW', maar ook over de desinteresse van de minister.

Aanvankelijk hield de minister zich doof voor de problemen waarmee schilders en gww'ers in de winter geconfronteerd worden. Maar dat blijkt dus mee te vallen. Vrijdagmiddag 29 november om 15 uur vindt het gesprek plaats; vooraf bouwen leden uit alle regio's de elementen op waarop ze tijdens de ledenbijeenkomsten hun ongenoegen hebben geventileerd.

De regels rond de WW zijn aangescherpt. Maar ook spreken onderdelen van uitkeringsinstantie UWV elkaar al maandenlang tegen. De verwarring onder schilders en gww'ers is dus groot. En helaas moeten waarschijnlijk duizenden van hen terecht vrezen dat ze de komende winter op een houtje bijten. Zo maakte UWV pas enkele weken geleden bekend dat deze winter géén WW wordt uitgekeerd aan mensen die vanaf maart 2001 in een zogeheten 'cyclisch arbeidspatroon' zijn terechtgekomen. Niemand wist dat die datum van begin maart vorig jaar zo essentieel was.

Toch vindt FNV Bouw dat werkgevers in de beide branches het financiële probleem niet op hun werknemers mogen afwentelen. Op dit moment zijn er werkgevers die hun werknemers oproepen om niet te protesteren tegen ontslag. Zo'n werkgever, aldus FNV Bouw, moet het loon over de WW-periode garanderen. De bond heeft daarom maandag op de ledenvergaderingen voorbeeldbrieven uitgedeeld, waarmee werknemers hun baas voor die garantie kunnen laten tekenen.