GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 28 november 2002 16:= 52

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -=
-

Arie van den Brand vraagt president Chirac om gratie voor Jos=E9 Bov=E9 http://www.groenlinks.nl/partij/2dekamer/nieuws/4001457.html (28 november 2002)

Actie bij Franse ambassade in Den Haag

Vrijdag 29 november overhandigen vertegenwoordigers van milieubeweging en b= oerenorganisaties en de kamerfracties van GroenLinks en SP een gratieverzoe= k aan de Franse ambassadeur te Den Haag, mevrouw Anne Gazeau Secret. Onder = de aanbieders is Arie van den Brand, GroenLinks woordvoerder landbouw voor = GroenLinks in de Tweede Kamer. De aanbieders vragen de Franse President Jac= ques Chirac om de boerenactivist Jos=E9 Bov=E9 niet te straffen. Gelijktijd= ig worden een aantal streekeigen boerderijproducten uit Nederland overhandi= gd. Dit om te laten zien dat de kwaliteitslandbouw waar Bov=E9 in Frankrijk= voor opkomt ook in ons land door veel mensen belangrijk wordt gevonden.

Op 19 november heeft het Hoge Gerechtshof in Frankrijk 14 maanden gevangeni= sstraf opgelegd aan de boerenleider. Deze veroordeling is een buitenproport= ionele zware straf voor een openlijke rooi-actie die Bov=E9 heeft ondernome= n tegen de introductie van genetisch gemanipuleerde gewassen in Frankrijk.

Jos=E9 Bov=E9 is woordvoerder van de boerenvakbond Conf=E9deration Paysanne= (CP). CP voert al jaren strikt geweldloze acties in Frankrijk vanuit een b= ezorgdheid over de teloorgang van de traditionele landbouw. In hun ogen sch= aadt de te ver doorgevoerde marktliberalisering het milieu, de voedselkwali= teit en de mondiale voedselvoorziening. Met hun acties vertegenwoordigen zi= j veel boeren uit de Zuidelijke landen en leveren ze een belangrijke bijdra= ge aan het maatschappelijke debat over de toekomst van de Europese landbouw.

Het Nederlandse gratieverzoek wordt ingediend door GroenLinks, Vereniging M= ilieudefensie (Amis de la Terre / Friends of the Earth Nederland), Kritisch= Landbouwberaad, Solidariteitsfonds XminY, SP, Stichting Aarde, Boer, Consu= ment, Vereniging voor duurzame landbouw en ontwikkelingssamen-werking, Werk= groep Landbouw en Armoede, ATTAC Nederland en Platform de Wereld is niet te= Koop.=20

Bij de overhandiging aan de Franse ambassadeur zal terplekke via een telefo= nische verbinding rechtstreeks contact worden gelegd met Jos=E9 Bov=E9.

Waar: ambassade Frankrijk, Smidsplein 1, Den Haag
Wanneer: vrijdag 29 november, 11.30 uur=20


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -=
-