International Documentary Filmfestival Amsterdam

Press releases

Nominaties IDFA 2002

Woensdagavond 27 november zijn de nominaties bekend gemaakt van de drie competitie-programmas van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA): de Joris Ivens Competitie voor de beste lange documentaire, de Zilveren Wolf Competitie voor de beste korte documentaire en First Appearance voor het beste debuut. De winnaars worden vrijdagavond 29 november tussen 20.30 en 21.30 uur bekend gemaakt tijdens de Prijsuitreiking IDFA 2002 in Hotel Arena te Amsterdam en nogmaals vertoond het komend weekend.

VPRO Joris Ivens Award. Jonathan Stack, voorzitter van de jury van de Joris Ivens Competitie maakte de nominaties bekend voor de VPRO Joris Ivens Award, de prijs voor de beste lange documentaire. De nominaties zijn: BOWLING FOR COLUMBINE (Michael Moore, Verenigde Staten, 2002), STEVIE (Steve James, Verenigde Staten, 2002) en TISHE! / HUSH! (Victor Kossakovsky, Rusland, 2002). De VPRO Joris Ivens Award bestaat uit een geldbedrag van 12.500 euro en een kunstwerk.

Zilveren Wolf. Catherine Olsen, voorzitter van de jury van de Zilveren Wolf Competitie maakte de nominaties bekend voor de Zilveren Wolf, de prijs voor de beste korte documentaire. De nominaties zijn: INTERESTING TIMES - THE SECRET OF MY SUCCES (Jinchuan Duan, China, 2002), MY BODY (Margreth Olin, Noorwegen, 2002) en MY TERRORIST (Yulie Cohen Gerstel, Israël, 2002).De Zilveren Wolf wordt beschikbaar gesteld door de NPS en bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een stempel. De winnaar van de Zilveren Wolf wordt automatisch op de shortlist gezet van de Academy Awardsâ en uitgezonden in het NPS programma Het uur van de Wolf.

Prijs van de internationale filmkritiek. Peter Keough, voorzitter van de Fipresci jury maakte de nominaties bekend voor de prijs van de internationale filmkritiek, die wordt toegekend aan het beste debuut uit het programma First Appearance. De nominaties zijn: BARBEIROS (Mervi Junkkonen, Finland, 2001), THE VIRGIN DIARIES (Jessica Woodworth, België/ Verenigde Staten, 2002) en VOLVER A VERNOS / PINOCHETS CHILDREN ( Paula Rodríguez, Duitsland 2001). De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2.500 euro.

Naast bovenstaande prijzen wordt vrijdagavond eveneens de Publieksprijs uitgereikt, een bedrag van 4.500 euro.