Katholieke Universiteit Nijmegen

Bèta-onderwijsprijs 2002 voor dr. Maurice Martens

Dr. M.J.M (Maurice) Martens van de subfaculteit Biologie van de KU Nijmegen ontvangt dit jaar de Bètaonderwijsprijs als waardering voor zijn tomeloze inzet voor de verbetering van het onderwijs. Op vrijdag 29 november om 15.30 uur wordt de prijs aan hem uitgereikt op de B-faculteit, Toernooiveld.

Maurice Martens beschouwt de student als klant en ontwikkelt het onderwijs vanuit die gedachte. Gedurende twee decennia heeft hij zich sterk gemaakt voor goed onderwijs, waarbij de student centraal staat, vaak in een klimaat waarin onderzoek belangrijker was dan onderwijs. Martens kan daarbij getypeerd worden als allrounder: hij heeft niet alleen de visie op onderwijs, hij ontwikkelt ook het beleid en neemt bovendien de uitvoering op zich. Dat maakt hem uniek voor de
faculteit. Ook in het onlangs gestarte traject van onderwijsinnovatie stort Maurice Martens zich met enorme gretigheid op zijn taak als projectleider onderwijsinnovatie Biowetenschappen. De grote waardering voor de resultaten van zijn werk bestaat niet alleen binnen de faculteit; ook landelijk is hiervoor grote waardering bij collega's van andere universiteit en bij onafhankelijke visitatiecommissies.

De Bètaonderwijsprijs is in 2001 ingesteld door de Faculteit Natuurwetenschappen Wiskunde en Informatica. Hij wordt uitgereikt aan een medewerker of een groep van medewerkers, die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het verbeteren van de onderwijskwaliteit. Studenten hebben een belangrijke stem in de toekenning. In 2001 werd de prijs uitgereikt aan de tutoren van de
faculteit.
De prijs, een geldbedrag van 2.500 Euro en een oorkonde, moet weer ten goede komen aan het onderwijs. Martens heeft - samen met de prijswinnaars van vorig jaar - besloten om de middelen te bestemmen voor een conferentie met als thema het onderwijs in de biologie. Met het prijzengeld kan dan bijv. een buitenlandse spreker worden gevraagd. BeeVee-voorzitter Barbara Wagensveld heeft al laten weten dat de verenging daar graag werk van wil maken.

28-11-2002