Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

administratieve lasten

Aanbieden implementatieplan reductie administratieve lasten

Aan de voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten Generaal
Postbus 20018
2511 CR Den Haag

Z/TPC-2329231

28 november 2002

Op 29 januari 2002 heeft de toenmalige minister van Welzijn, Volksgezondheid en Sport het eindrapport van de Commissie Terugdringing Administratieve Lasten Zorgsector (Commissie De Beer) getiteld Minder regels, meer zorg aangeboden aan de Tweede Kamer. Het rapport bevat tal van concrete voorstellen, gericht op het verminderen van de administratieve lastendruk in de zorgsector.

Bij de aanbieding van het rapport is de toezegging gedaan om de Tweede Kamer te informeren omtrent de implementatievoornemens met betrekking tot de voorstellen van de Commissie De Beer.

Bijgaand treft u het implementatieplan aan. Hierin gaan wij in op de voorstellen van de Commissie De Beer. De voorstellen van de Commissie zijn daartoe genummerd en van een reactie voorzien. Per voorstel staat aangegeven of het wordt overgenomen en zo ja, welke acties daarvoor nodig zijn. Verder is in de bijlage bij alle voorstellen aangegeven wie als eerste trekker belast is met de implementatie. Ook is een tijdsindicatie gegeven waarbinnen realisatie mogelijk is. Tot slot is per voorstel aangegeven of voor realisatie extra financiële middelen noodzakelijk zijn. Het implementatieplan is tot stand gekomen in nauw overleg met de betrokken colleges: het College voor zorgverzekeringen (CVZ), het College bouw ziekenhuisvoorzieningen (CBZ), het College tarieven gezondheidszorg (CTG) en het College van toezicht zorgverzekeringen (CTZ). Deze colleges zijn inmiddels aan de slag om hun aandeel in de implementatie vorm te geven.

Het bovenstaande rapport en het daarop gebaseerde implementatieplan hebben uitsluitend betrekking op de zorgsector. Administratieve lasten komen echter ook buiten de zorgsector voor. Vandaar dat wij inmiddels aan het Economisch Instituut voor het Midden- en kleinbedrijf hebben gevraagd om een inventariserend onderzoek uit te voeren op de niet-zorgterreinen binnen het ministerie van VWS en om ons vervolgens aan te geven op welke van deze terreinen het terugdringen van administratieve lasten succesvol kan worden opgepakt. Wij verwachten deze inventarisatie voor 1 januari 2003.

De hierboven geschetste aanpak inzake het reduceren van de administratieve lastendruk gaat sterk uit van het door de overheid initiëren en uitwerken van voorstellen zoals die door de Commissie De Beer zijn gedaan. Dit kan in onze ogen echter slechts alleen dan indien er sprake is van een goede en omvangrijke samenwerking met betrokken partijen in het veld. Ook in het veld ontstaan goede ideeën om de administratieve lastendruk terug te dringen en worden initiatieven hiertoe ondernomen. Als voorbeeld is ons bekend dat gewerkt wordt aan systemen om het overeenkomstenstelsel tussen beroepsbeoefenaar en verzekeraar via internet mogelijk te maken. Ook het digitaliseren van het declaratieverkeer wordt door partijen inmiddels al opgepakt. Wij vinden dat ook voor dergelijke initiatieven zo veel mogelijk ruimte moet bestaan. Daartoe zullen wij een meldpunt instellen binnen het ministerie waar initiatieven kunnen worden aangemeld en waar kan worden bezien welke gezamenlijke acties ertoe kunnen bijdragen dat deze initiatieven een succes worden.

Voor 1 mei 2003 zullen wij u wederom informeren over de stand van zaken binnen dit dossier. Aangegeven zal dan worden welke eerste (financiële) resultaten zijn geboekt op het terrein van de zorgsector en tevens welke andere, niet-zorgterreinen, zullen worden doorgelicht. Tevens zal dan worden ingegaan op de omvang van de investeringen die noodzakelijk zijn om een aantal voorstellen te kunnen realiseren.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mr. A.J. de Geus

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp

Minder regels, meer zorg 1. Minder regels, meer zorg Nota, 28-11-2002