Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

29/11/02 Mr. Pieter van Vollenhoven opent conferentie Welzijn versterkt Veiligheid te Amsersfoort

Mr. Pieter van Vollenhoven opent, als voorzitter van de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP), op vrijdagochtend 29 november 2002 te Amersfoort de conferentie 'Welzijn versterkt Veiligheid'.

De heer Van Vollenhoven wijst in zijn toespraak op het succes van een landelijk experiment sociale veiligheid door zelfredzaamheid van burgers, dat de SMVP samen met het Landelijk Centrum Opbouwwerk heeft uitgevoerd.

Volgens de heer Van Vollenhoven schuilt bij burgers een enorme kracht om de sociale onveiligheid aan te pakken. Kleinschalig zijn bewoners zeer wel in staat hun directe leefomgeving positief te beïnvloeden. Dit is sociale zelfredzaamheid. Voor wijkagenten en welzijnswerkers is daarbij steun van de gemeenten en van hun eigen organisaties onontbeerlijk.

Op grond van eerdere positieve ervaringen pleit de heer Van Vollenhoven voor een nieuw ontwikkelingstraject door politie en welzijnsorganisaties. De Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie is bereid ondersteuning en coaching te bieden.