Gemeente Almelo

Extra aandacht voor brandveiligheid tijdens feestdagen

De gemeente Almelo heeft alle eigenaren en exploitanten van openbare gelegenheden in de gemeente aangeschreven over de brandveiligheid in het algemeen en voor de feestdagen in het bijzonder. In een bijlage bij de brief heeft de afdeling Veiligheid en Hulpverlening bovendien de formele normen en eisen vertaald naar bruikbare tips voor de dagelijkse praktijk.

De verantwoordelijkheid voor de veiligheid van bezoekers en personeel in een openbaar gebouw ligt in eerste instantie bij de eigenaar en exploitant. Onveilig gebruik van gevaarlijke versiering, in combinatie met de aanwezigheid van veel mensen, kan tot catastrofes leiden. Maar ook voldoende vluchtmogelijkheden en instructie van medewerkers zijn van belang. Voor wat betreft het impregneren van kerstbomen of sparrentakken geldt dat zelfs impregneren nog geen garantie geeft op brandveiligheid.

Exploitanten die over een gebruiksvergunning beschikken moeten ten allen tijde voldoen aan de voorwaarden en voorschriften in de vergunning. De brandweer voert de komende maanden extra controles uit om te toetsen of vergunninghouders zich houden aan de gestelde voorschriften.