CDA Rotterdam


Actueel

Rotterdam, 28 november 2002
Verkleining centrumzone openbaar vervoer onvermijdelijk

Al enige tijd wordt in de raad gediscussieerd over mogelijkheden om de herzonering in het openbaar vervoer tegen te houden. Tijdens het vorige raadsdebat, op 31 oktober 2002, diende het CDA een motie in waarin zij het College vroeg met voorstellen te komen om de herzonering overbodig te maken. Nu moest woordvoerder Harm van den Born constateren, dat de financiële consequenties bij het niet-herzoneren voor de stad onmogelijk blijken op te brengen. Eigenlijk laat dat de fractie geen andere keus. De CDA-fractie stemt daarom in met het voorstel van de Stadsregio.

Voor het CDA is wel duidelijk dat hiermee de zorgen over het openbaar vervoer niet verholpen zijn. Van den Born wees op de zwakke financiële positie van de RET, de oplopende tekorten in het openbaar vervoer en de onduidelijkheden over de gevolgen van de nieuwe financieringssystematiek. Daarnaast zijn er grote groepen reizigers die zich ergeren aan het zwartrijden en die zich onveilig voelen in het openbaar vervoer en op de stations.

De CDA-fractie deelt de ergernissen van de reizigers. Het CDA vindt dan ook dat de reizigers iets terug moeten zien van het geld dat ze meer moeten betalen. Woordvoerder Van den Born diende daarom een motie in, waarin hij aan de herzonering de voorwaarde verbond dat 50% van de extra inkomsten uit de herzonering worden besteed aan het vergroten van de veiligheid en het aanpakken van zwartrijden.

De motie werd aangenomen.

in Word-format treft u een integrale versie van de motie aan