CDA Rotterdam


Actueel

Rotterdam, 28 november 2002
CDA zet in op fysieke opwaardering Delfshaven

Fysieke aanpak van de wijk Spangen,
Bijdrage aan het Raadsdebat,
Rotterdam, 28 november 2002

Voorzitter,

In de wijk Spangen is de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het verbeteren van de leefbaarheid. Deelgemeente, gemeente, burgers, vrijwilligers en professionals hebben zich ingespannen, en doen dat nog steeds, om de problemen in de wijk aan te pakken. De wijkaanpak staat voor de raadsvergadering van 12 december op de agenda. Dan spreekt de raad over de nieuwe voorgestelde structuur, de nieuwe aanpak waarmee wethouder Bolsius (CDA) de fysieke, sociale en economische pijlers in de wijk verder wil versterken.

Vandaag ligt een voorstel voor de fysieke aanpak van de wijk Spangen voor. Terugkijkend, is hier met het project De Loper al het nodige succes geboekt.

Op de kop van de Mathenesserweg is door renovatie van panden de strijd aangebonden tegen de verloedering, tegen leegstand van woningen en winkels, maar ook tegen verstoorde sociale structuren en de toenemende drugsoverlast.
Er zijn successen geboekt, en die moet je koesteren. Het gebied ziet er gedeeltelijk gewoon beter uit en dat maakt het leven in die wijk prettiger. En daar gaat het om.

Maar ondanks die inspanningen is Spangen nog aan te merken als hotspot. De deelgemeente Delfshaven heeft aangegeven dat er nog 'rotte kiezen' zijn die snel getrokken moeten worden: het gaat om de bouwblokken Wallisblok, Koppen Vosmaer, een deel van de Mathenesserweg en de Dirk Danestraat. Ik ben daar gisteravond nog eens geweest voorzitter, en de urgentie van de aanpak van deze panden is overduidelijk. Al die dichtgetimmerde panden, met tussendoor nog een een bewoond huis, de grote lege vlakten, het maakte een ontheemde indruk.

De nadrukkelijke keuze voor een forse fysieke impuls en een investering van 11.5 mln is wat de CDA fractie betreft dan ook gerechtvaardigd. Het zal zeker een positief effect hebben op de economische en sociale initiatieven die in het gebied worden genomen. Op economisch gebied is een goed vestigingsklimaat een must, zodat de koopkracht in de wijk wordt versterkt en werkgelegenheid toeneemt. Daarnaast is een fysieke opwaardering van de wijk ook van belang op het sociale vlak. Een aantrekkelijke en schone buurt maakt dat mensen er graag wonen (en ook trots zijn op hun woonomgeving), het draagt bij aan het veiligheidsgevoel, en de sociale verbondenheid.

Zon omvangrijk stadsvernieuwingstraject als we hier over spreken, is zeer ingrijpend voor de bewoners in de nabije omgeving en in heel Spangen. Het is uitermate belangrijk dat zij goed geinformeerd en begeleid worden bij dit proces dat toch een aantal jaren in beslag zal nemen.
Ik wil dan ook van de wethouder weten, voorzitter, hoe hij het fysieke denkt te koppelen aan het welzijn van- en communicatie met de burgers. Het opknappen van de woningen alleen is niet voldoende, het gaat om de mensen die in die buurten wonen. Het is dus zaak dat ook de sociale structuur in die wijken wordt opgewaardeerd en dat de stadsvernieuwing de sociale binding niet frustreert. Heeft de wethouder voor ogen hij hier invulling aan wil geven.

Wat de CDA-fractie betreft kan er niet snel genoeg gestart worden met de verwerving van panden in Spangen en Tussendijken. Rotte kiezen zien er niet alleen slecht uit, ze kunnen op den duur ook het hele gebit aantasten. Spangen verdient een gaaf gebit. Laten we dus aan de slag gaan, zodat we de bewoners laten zien dat het ons menens is en dat we verder gaan met het ingrijpend verbeteren van hun leefomgeving en hen daarbij nauw betrekken.

De 11.5 mln moet wat het CDA betreft voor fysiek gebruikt worden. Tegelijkertijd erken ik de noodzaak om goed om te gaan met het sociale aspect van zon ingrijpend stadsvernieuwingstraject. Ik vind dat de deelgemeente, maatschappelijke-organisaties, het opbouwwerk en de maatschappelijke diensten hierin een verantwoordelijkheid hebben. Zij moeten ook nadrukkelijke betrokken worden bij de planvorming en uitvoering, zodat fysieke en sociale activiteiten op elkaar afgestemd kunnen worden. Op voorhand geld reserveren vanuit het budget Fysiek voor sociaal vind ik nu nog een brug te ver. Maak eerst maar eens inzichtelijk om welke activiteiten het gaat en of dat niet vanuit bestaande sociale budgetten gefinancierd kan worden.