Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

IGZ: Kwaliteitsborging in de gezondheidszorg papieren tijger

Kwaliteitsborging in de zorg is nog steeds onvoldoende. De Kwaliteitswet zorginstellingen wordt op dit punt op grote schaal niet nageleefd; er is actie nodig om duidelijkheid te scheppen. Dat is de belangrijkste conclusie uit de Staat van de Gezondheidszorg 2002, getiteld 'Kwaliteitsborging in zorginstellingen: intentie, wet en praktijk'. De nota is vandaag door de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) uitgebracht.

Overige belangrijke punten uit het rapport zijn:
· Slechts een klein deel van de zorginstellingen beschikt anno 2002 over een integraal functionerend kwaliteitssysteem als borg voor verantwoorde zorg. Dit in weerwil van het feit dat zij daartoe verplicht zijn krachtens de Kwaliteitswet, die ruim zes jaar geleden is ingevoerd; · De eveneens bij wet verplichte kwaliteitsjaarverslagen, waarin instellingen verantwoording moeten afleggen over het gevoerde kwaliteitsbeleid, hebben als manco dat ze geen inzicht geven in het effect van de kwaliteitsinspanningen op de kwaliteit van de verleende zorg; · Ondanks het gegeven dat de relatie tussen het hebben van een kwaliteitssysteem en het leveren van verantwoorde zorg (nog steeds) niet overtuigend is vastgesteld, gaat de Inspectie er van uit dat een kwaliteitssysteem het bewerkstelligen van verantwoorde zorg bevordert en zodoende een indicator is voor kwaliteit van zorg. Ook bepaalt het in hoge mate de intensiteit van het toezicht door de inspectie zelf; · Het ontbreken van een integraal kwaliteitssysteem kan niet langer worden toegestaan. Na een periode van ruim zes jaar ervaring met de wet en een nog langere daaraan voorafgaande periode van overleg en afspraken tussen partijen over de kwaliteitsborging in zorginstellingen, is duidelijk dat zelfregulering niet garandeert dat er daadwerkelijk kwaliteitssystemen komen, dan wel voldoende snel tot stand komen; · In de afgelopen jaren heeft de Inspectie de ontwikkeling van kwaliteitssystemen meer gestimuleerd dan gecorrigeerd. Haar toezicht krachtens de Kwaliteitswet richtte zich met name op de voorwaarden om te komen tot verantwoorde zorg. Dat betekent dat zij uitspraken gedaan heeft over deelaspecten van kwaliteitssystemen, maar tot nu toe niet of nauwelijks over de aanwezigheid van een integraal kwaliteitssysteem; · De Inspectie zal de handhaving inzake de Kwaliteitswet herzien. De Inspectie zal op korte termijn duidelijk maken op welke wijze zij invulling zal gaan geven aan het toezicht op de aanwezigheid van integrale kwaliteitssystemen als borg voor het leveren van verantwoorde zorg. Daarbij zal ook duidelijk worden wanneer en welke sancties zullen volgen als instellingen duurzaam in gebreke blijven bij het realiseren van een integraal kwaliteitssysteem.

De Inspectie wil meer duidelijkheid over de aanwezigheid van borgende kwaliteitssystemen in instellingen voor de gezondheidszorg. In deze Staat van de Gezondheidszorg wordt de stand van zaken weergegeven over de zorg voor kwaliteit en de actie die de Inspectie daarop neemt ten einde te voorkomen dat de Kwaliteitswet anders voor grote delen van de gezondheidszorg een papieren tijger blijkt en daarmee illusiepolitiek wordt.

De volledige tekst van de Staat van de Gezondheidszorg 2002 is te vinden op www.igz.nl.

Dit persbericht gaat uit van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ)