Gerechtshof 's-Hertogenbosch

Aansprakelijkheid voor schade als gevolg van brand in oplegger
Bron: Gerechtshof 's-Hertogenbosch

Datum actualiteit: 29-11-2002

De Spaanse hoofdvervoerder, die de transportopdracht heeft aangenomen van zijn opdrachtgever in Barcelona, om de goederen vanuit Barcelona naar Duitsland te vervoeren, heeft voor het gehele transport een Nederlandse vervoerder ingeschakeld. Diens chauffeur heeft de oplegger in Limburg (NL) in de nabijheid van de grens in het weekend geparkeerd, met de lading, op een parkeerterrein zonder toezicht en bewaking. Daar is de brand ontstaan of gesticht. In deze procedure gaat de strijd tussen de Spaanse vervoersonderneming en de Nederlandse vervoerder om de vraag wie er met de schade blijft zitten (De Spaanse vervoerder had al betaald). Een aantal vragen, voortvloeiend uit het toepasselijke internationale vervoersverdrag (CMR) komt aan de orde:
is hier sprake van opvolgend vervoer of ondervervoer; is de vordering verjaard (of de verjaring geschorst en/of gestuit?); wanneer is de verjaringstermijn ingegaan; was er sprake van grove schuld van de Nederlandse vervoerder (die zelf een beroep op overmacht doet); en welke is de ingangsdatum van de rente over de vordering?

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AF1218

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...id=9881&i=44&ti=2 http://www.rechtspraak.nl/act...ct_id=9881&i=&ti= . Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...id=9881&i=44&ti=2 .